Södertälje

Barnahus ska öppna i höst

1:51 min

Dålig ekonomi har gjort att planerna på ett Barnahus i Södertälje fått ligga på is i flera år - men i höst ska huset för barn som utsatts för våld, äntligen bli verklighet.

Lösningen har blivit att driva verksamheten inom den befintliga budgeten, för några extra pengar blir det inte säger projektledaren Kari Rooth.

– Det har inte funnits pengar utifrån de ursprungliga tankarna att man skulle inrätta nya tjänster. Vi ska rigga det med de resurser som redan finns. Det är skillnaden, säger Kari Rooth.

Ja efter en lång utredningstid ska nu Barnahuset i Södertälje öppna nångång i september-oktober. Två tjänster knyt s till verksamheten, en socialarbetare och en polis, och båda ska sitta i lokalen på Nygatan. Där ska barnen i en trygg miljö kunna möta alla myndighetsperosner som är inblandade i en polisutredning, och så få gånger som möjligt behöva berätta det de varit med om.

Idag finns det 22 stycken Barnahus i landet. Men strax före jul visade en utvärdering från Stockholms universitet, att inget Barnahus fungerar fullt ut. Bland annat sätts insatser in för sent och det är en lärdom som Kari Rooth, som leder arbetet med Barnahuset i Södertälje tar med sig.

– Det är en stor kris i familjen när något sådant här har hänt. Och det har de rätt att få hjälp med med detsamma. Bli bra bemött, få en tydlig och klar beskrivning av vad som ska hända. Och någon person som sedan finns där och är med i varje länk till andra, säger Kari Rooth.

Precis som i övriga landet utsätts barn i Södertälje för brott, 2009 anmäldes där 184 olika brott mot barn, över hälften av dom rubricerades som våld i hemmet. Genom Barnahuset hoppas man kunna ge de drabbade barnen en mer samlad insats än vad man kan idag, säger Kari Rooth.

– Det görs oerhört mycket gott arbete, men det blir väldigt många som drar i samma barn. Syftet med barnahus är att de ska komma till ett ställe och prata med en person, säger Kari Rooth.

Anna Björkman

anna.bjorkman@sr.se