Turerna kring Hanna (C)

"En besvärlig situation"

Centerpartiet på riksnivå ser än så länge ingen anledning att lägga sig i turerna kring Stefan Hanna. Som vi kunde höra i Upplandsnytt i går var det med sex rösters marginal som Stefan Hanna vann förtroendeomröstningen på Centerpartiets årsmöte i torsdags.

Efter årsmötet pratade flera om en kupp och att Hanna använt oschyssta metoder. Och nu höjs också röster för att Centerpartiet centralt borde ta tag i situationen.´

– Det kräver ju att vi ser att någon oegentlighet har begåtts, men mötet fastställde ju den röstlängd som man hade och sedan röstade man och gav Hanna fortsatt förtroende, säger Thomas Lind som är organisationschef på Centerpartiets riksorganisation och var med på mötet.

– Då känns det ju väldigt svårt att en högre instans skulle gå in och överpröva det som en majoritet av medlemmarna på det här mötet faktiskt har beslutat, fortsätter han.

Vad skulle krävas för att ni ska gå in och kontrollera?

– Vi behöver en formell anmälan från någon medlem som upplever att det inte gått schysst till. Men det har vi inte fått.

Dagarna innan mötet fick Centerpartiet i Uppsala 30 nya medlemmar. 3 personer var så färska att de betalade i dörren. De nya är från båda sidor enligt kretsens ombudman.

Nio nya medlemmar ska ha blivit skjutsade till mötet av en Hanna-förespråkare.

Ledande centerpartister i Uppsala kommun har anklagat Stefan Hanna för att använda oschyssta metoder inför omröstningen.

– Det är ju öppet för alla att rekrytera medlemmar ständigt egentligen så det är ingen oschysst metod, menar Thomas Lind.

Hur påverkar detta partiet i stort?

– Det påverkar framförallt partiet i Uppsalas, som har en besvärlig situation där man hela tiden diskuterar ledarskap och vem som ska föra partiet och inte politiken och hur partiet ska agera politiskt i Uppsala.