Jönköping

Svävare höjer säkerheten på isen

1:36 min

Det vackra och kyliga vädret gör att ovanligt många skridskoåkare har gett sig ut på den blanka isen på Vättern. Men isen är förrädisk och därför patrullerar Sjöräddningssällskapet på Visingsö med en svävare.

Sjöräddingssällskapet på Visingsö har den här helgen lånat in en så kallad svävare för att höja säkerheten på Vätterisen.

OVanligt många skridskoåkare har gett sig ut på den blanka isen och det ökar risken för olyckor, säger Ingemar Zander på Sjöräddningssällskapet.

- Rent livräddande egenskaper så är det svävare som gäller, båtar går ju inte på isen, men en svävare kan åka både påis och vatten, säger han.

Strålande sol, minusgrader och en Vätteris som ligger spegelblank, de ingredienserna har gjort att många gett sig ut på isen den här helgen.

Hittills har inte Sjöräddningssällskapet behövt rycka ut för att hjälpa någon men under helgen patrullerar man på södra Vättern.

Även om Vättern på kort tid har frusit sig tjock på sina håll är isen lurig och det finns gott om råkar.

Ingemar Zander stannar svävaren vid en råk utanför Visingsö. Där är isen 10 cm tjock men en hundra kvadratmeter stor lagun med öppet vatten ligger precis framför.

- Nu blir det kallt ikväll och så fryser det till tunn is och så kommer en skridskoåkare som tror att det är samma tjocklek överallt och åker i. Det är jättelurigt just nu, säger Ingemar Zander uppsyningsman på Sjöräddningssällskapet.

Reporter Tommy Nilsson
Tommy.nilsson@sr.se