MALMÖ

Kritiska röster mot koppleridom

1:14 min

Nu kommer kritiska reaktioner på domen i fredags i det uppmärksammade kopplerimålet i Malmö. Hovrätten friade ju två män helt från misstankarna om att sexuellt ha utnyttjat en 14-årig lätt förståndshandikappad flicka.

- Man blir helt bestört och både arg och ledsen över att vi inte på ett tydligt sätt kan skydda barn mot sexuella övergrepp. Det är så jag tolkar den här domen, säger Carina Ohlsson, ordförande för Sveriges Kvinno- och Tjejjourers riksförbund, SKR.

Två av de tre åtalade männen i det uppmärksammade målet friades alltså helt från misstankarna om våldtäkt mot barn. Hovrätten menade bland annat att männen inte kunde veta att flickan bara var 14 år. Den tredje mannen fick straffet sänkt och dömdes för koppleri.

- Jag tycker att det är ett fruktansvärt hårt slag för denna flickan som blivit så utsatt. Det pågår nu också ett arbete i hela Europa där man ska bekämpa sexuellt våld mot barn, så jag blir faktiskt väldigt, väldigt förvånad.

Nu menar SKR och Carina Ohlsson att domstolarna återigen inte klarar av att skydda barn mot sexuella övergrepp. Nu krävs det att rättsväsendet utbildas i hur man ska tillämpa lagen - eller att lagen helt enkelt skärps, säger Carina Ohlsson.

- Jag ska träffa justitieministern om ett par veckor för att tala med henne om sexuella övergrepp mot barn, och då kommer jag naturligtvis också att lyfta upp det här fallet.