längdskidor - sprint

Jönssons VM-hälsning till Northug

1:31 min

Petter Northug och de övriga åkarna var chanslösa mot Emil Jönsson i sprintfinalen vid världscupen i norska Drammen. Charlotte Kalla kom trea i damfinalen.

Varken Petter Northug eller någon av de andra åkarna kunde stå emot Emil Jönsson i sprintfinalen vid världscupen i norska Drammen.

Det var Jönssons fjärde sprintseger den här säsongen och ett fint formbesked inför stundande VM. Sprinten i VM i Holmenkollen avgörs redan på torsdag.

Sprintkaptenen Arild Monsen var mycket imponerad av Jönssons finallopp.

– Det var otroligt starkt, det var en maktdemonstration och han hade verkligen krafter på slutet. Man hade väntat sig en fight mellan honom och Northug, men han hade ingen chans, säger Aril Monsen.

Marcus Hellner slutade fyra. Mats Larsson stack till spets i herrfinalen men orkade inte hela vägen och slutade sist.

– En väldigt bra dag av Mats Larsson som har varit borta länge på grund av sjukdom, säger Aril Monsen.

I damfinalen fick Kalla och Ingemarsdotter en dålig start och låg näst sist och sist. Kalla körde dock upp sig och knep en tredjeplats, med en tiondels marginal.

Semifinaler:
Hellner blev tvåa i sitt heat och är klar för final.

Emil Jönsson blev tvåa efter Petter Northug och är klar för final. Mats Larssons krafter sinade efter halva loppet, men han åkte in som fyra och gick vidare på tid.

Charlotte Kalla blev fyra i sin semifinal men tog sig till final på tid.

I den andra semifinalen gav Hanna Falk upp loppet, oklart varför. Ida Ingemarsdotter såg chanslös ut, men gjorde en sprakande avslutning, kom tvåa och går till final.

Kvartsfinaler:
Marcus Hellner vann kvartsfinalen och Mats Larsson kom tvåa. Emil Jönsson är också klar för semifinal  vid världscupsprinten i norska Drammen.

Tre åkare på damsidan är också i semifinal. Charlotte Kalla möter bland andra Marit Björgen i sin. I det andra heatet åker Ida Ingmarsdotter och Hanna Falk.

Tävlingen var också en kamp om VM-platser för svenskarna. Redan efter tidskvalet stod det klart att Mats Larsson tar den fjärde och sista svenska platsen i sprint i skid-VM.

Larsson hade femte bästa tid medan konkurrenten om VM-platsen, Teodor Peterson, inte tog sig vidare till finalomgångarna.

På damsidan kämpade Ida Ingemarsdotter och Lina Andersson om en VM-plats. Den gick till Ida.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se