Världsunik studie letar orsaker till barndiabetes

Stillasittande, fettma och stress kan vara orsaker till barndiabetes som ökar lavinartat. Studien ABIS hoppas finna orsaken bakom sjukdomen.

För fem år sedan inleddes ABIS, en studie där syftet var att hitta orsaken till diabetes hos barn. ABIS används också för att forska om en rad vanliga barnsjukdomar.

Med jämna mellanrum de senaste fem åren har föräldrarna till 17 000 barn i Småland, Öland, Blekinge och Östergötland födda 1999 fått skicka in hårstrån, blodprover och noggrannt ifyllda dagböcker till Universitetssjukhuset i Linköping.

Genom att samla in det här stora materialet har forskarna kunnat leta efter orsakerna, inte bara till barndiabetes, utan också till sjukdomar som astma, allergier, barnreumatism, cancer, och glutenintolernas.

När det gäller barndiabetes, som drabbar 700 barn varje år, har man redan kunnat dra flera slutsatser.

Johnny Ludvigsson, professor i barnmedicin vid Universitetssjuhuset och projektledare för ABIS,  tror att studien kommer att kunna visa stillasittande, stress och fetma som orsaker till diabetes hos barn - samma saker som orsakar diabetes typ 2 hos vuxna.

Man har också sett att infektioner hos gravida och spädbarn kan leda till diabetes senare i livet.

Tanken var att ABIS skulle ha avslutats med barnens femårskontroll i år. Men, nu finns det planer på att förlänga projektet och följa barnen upp till 14 års ålder.