Protesterna i Libyen sprider sig

På söndagskvällen kom uppgifter från olika håll om att tusentals regeringskritiska demonstranter drabbade samman med anhängare till landets ledare överste Muammar Kadaffi i huvustaden Tripoli. Samtidigt framträdde Kadaffis son i tv. 

Vittnen i Tripoli uppger att demonstranter kastade stenar på bilder av envåldshärskaren Muammar Kadaffi och att polis satte in tårgas för att skingra dem. Det kommer också uppgifter om att det hörts skottlossning.

Kadaffis son Saif al-Islam förklarade i ett tal i den libyska statliga tv:n i natt protesterna i landet med en utländsk sammansvärjning som skulle kasta landet in i inbördeskrig.

För att undvika detta ska kongressen, Libyens motsvarighet till ett parlament, samlas idag för att diskutera "äkta" reformer och regeringen ska höja lönerna.

Han sade också att dödstalen var överdrivna och skyllde demonstrationerna på kriminella, drogmissbrukare och utländska medier.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch säger att de senaste fyra dygnens våldsamma sammandrabbningar mellan de libyska säkerhetsstyrkorna och de regimkritiska demonstranterna krävt minst 233 liv.

Enligt organisationen är det främst i staden Benghazi i östra delen av landet som människor fått sätta livet till. Där har protesterna pågått i flera dagar.

Där dödades minst 60 personer bara på söndagen, enligt sjukhuskällor.

Oklara uppgifter från Benghazi talar om tiotusentals, ja, kanske hundratusentals, demonstranter på stadens gator på söndagen, enligt nyhetsbyrån Reuters. Det har samtidigt varit ännu en blodig dag, oklart hur blodig - eftersom internet och många telefonledningar stängts ned och utländska journalister inte tillåts åka dit.

Men klart är i alla fall att demonstranterna inte mötts av kravallpolis med batonger, utan av säkerhetsstyrkor och legosoldater med automatkarbiner och prickskyttegevär. Många av legosoldaterna uppges vara inhyrda från andra afrikanska länder, främst grannlandet Tchad.

Samtidigt som våldsamheterna pågår kommer så uppgifter om att sympatierna för demonstranterna börjat växa i libyska kretsar, i alla fall lite.

50 libyska religiösa ledare har manat säkerhetsstyrkorna upphöra med dödandet och den libyske representanten till Arabförbundet har deklarerat att han hoppar av sitt uppdrag till stöd för protesterna.

Det har också kommit obekräftade uppgifter om att en libysk arméenhet i Benghazi deserterat, anslutit sig till demonstranterna, och vänt sina vapen mot Kadaffis säkerhetsstyrkor.

Men Kadaffi, som har styrt i över 40 år, har stort stöd på andra håll i Libyen. Hans son uppgav i tv-talet att fadern är kvar i Libyen och har stöd av militären. 

Ekot-TT