Libyens ledare hotar med blodbad

I Libyen sprider sig protesterna. I går kväll drabbade regeringskritiska demonstranter samman med regeringsanhängare i huvudstaden Tripoli. I ett TV-sänt tal i natt sa sonen till landets ledare Muammar Kadaffi att det är en utländsk sammansvärjning, som styr demonstranterna och att landet står inför ett inbördeskrig.

I flera libyska städer pågick demonstrationer i går, samtidigt som Muammar Kadaffis son Saif al-Islam talade i TV.

I sitt tal varnade han för att fortsatta protester och motsättningar kan leda till inbördeskrig och att det kommer att sluta i blodbad, med tusentals döda.

– Jag ska vara ärlig, vi har vapen. Om vi alla vore beväpnade skulle det bli tusentals döda och floder av blod.

Protesterna mot regimen har nu också spridit sig till huvudstaden.

Vittnen berättar om demonstrationer på flera håll och säger att säkerhetsstyrkor använde skarpa skott och tårgas mot demonstranterna.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch uppgav i går kväll att oroligheterna i Libyen krävt minst 233 människors liv.

Den siffran är överdriven enligt Kaddafis son Saif al-Islam. I sitt tal talade han om att reformer redan är på väg i landet

– Vi har två alternativ, sa han.

– Antingen säger vi att vi ska ha reformer och demokrati, utan att förstöra vårt land. Eller så kan vi glömma reformer för många år framöver.

Saif al-Islam kritiserade också utländsk media, och hävdade att medierna överdriver i sina rapporter om våldsamheterna i Libyen.

Envåldshärskaren Muammar Kadaffi har styrt Libyen i över 40 år.

Det är mycket svårt att få information inifrån Libyen - internet och många telefonledningar har stängts ned och utländska journalister tillåts inte åka dit.

I Benghazi har protesterna pågått i flera dagar, och det finns uppgifter om tiotusentals, kanske hundratusentals demonstranter på gatorna där igår.

En svensk på plats berättar nu på morgonen att militären gav upp i går kväll och att demonstranterna lyckades ta över staden.

– Till slut lyckades man, och när allt var på väg att rasa i det sista fortet gav militärledningen med sig och gick över till demonstranterna.

Svensken bor nära Benghazis centrum och beskriver hur demonstranterna kämpat för att rasera den lokala militärens byggnader.

När detta lyckades och militären gav upp sent i går kväll utbröt segersstämmning.

– Det var som när man vunnit en fotbollsmatch, ett väldigt tutande. De senaste fem dagarna har det varit väldigt hotfullt, men i går var det en känsla av seger här i Benghazi.

– Just nu är det väldigt lugnt. Vi har haft fem dagar med oroligheter som eskalerar. Det var i lördags kväll, som det var absolut allra värst. Söndag kväll lyckades demonstranterna ta över Benghazi.