Facit över svensk ekonomi 2010 kommer snart

2:48 min

Snart kommer svaret på om svensk ekonomi fortsatte sin starka tillväxt under förra året. Svensk ekonomis styrka har ju jämförts med båda Pippi Långstrump och de asiatiska tigerekonomierna.

Snart är det upp till bevis för Sverige. 2010 ska summeras och slipsen rättas till hos ansvariga ministrar och direktörer. Hur bra blev det, egentligen?

På tisdag den 1 mars är det Statistiska centralbyrån som levererar hårda fakta om svensk ekonomi när Nationalräkenskaperna publiceras.

2009 var ett ”annus horibilis” med en krympande tillväxt, minus 5,3 procent.

Och siffrorna för de fyra kvartalen 2009 var lika dystra: minus 6,6, minus 6,2, minus 6,4. Men sedan hände det något det sista kvartalet 2009: bara minus 1,7 procent.

Och första kvartalet 2010 var det plötsligt på plus 2,7 procent. Andra kvartalet plus 4,5 och det tredje kvartalet höll prognosmakarna på att trilla av stolen: plus 6,9 procent. Det är rekord.

Det var då det började pratas om svensk ekonomi som en tigerekonomi och lika stark som Pippi Långstrump.

Det skapade också förväntningar om nya rekordsiffror för det fjärde kvartalet förra året. Otroliga åtta procent var inom räckhåll.

Men det verkar ha hänt något i november och framför allt i december.

Kylan slog till, snön lamslog både kommunikationer och köplust. Och Sverige stannade upp. Julhandeln blev inte som prognoserna trodde. Och till och med Riksbanken pratar nu öppet om det.

I förra veckan i samband med beslutet att höja räntan kommenterade riksbankschef Stefan Ingves och Per Jansson, chef för avdelningen för penningpolitik, det som alla funderar på nu.

Blev det en dipp i tillväxtkurvan?

– Bilden var den att en del av den hårddata som kom in sent 2010 var lite svagare än väntat, både vad vi hade väntat och vad marknaden i runda slängar hade räknat med. I januari har vi sett att förtroendeindikatorer har tickat upp, KI:s barometer är tillbaka på rekordnivåer som de hade innan det blev lite skakigare. Vi tror inte att vi kommer att ha åtta procent i svensk tillväxt som vi hade under tredje kvartalet framöver utan den ska ner lite grann till en mer rimlig lägre tillväxttakt. Det man har spekulerat i är att det finns en del vädereffekter som kan komma in men de kan slå åt andra hållet också, säger Stefan Ingves.

– Det dröjer inte särskilt länge innan vi får facit när nationalräkenskaperna kommer, säger Per Jansson.