Stor oro för sammanbrott i Libyen

Inom EU finns nu flera ledare som uttrycker oro för att Libyen ska drabbas av sammanbrott, och kanske ett inbördeskrig. Utrikesminister Carl Bildt, som var på väg in till utrikesministermöte i Bryssel tidigare i morse, menar att det finns risk för stora humanitära konsekvenser.

– Vi är ytterligt oroade över situationen, som den riskerar att utvecklas. Det handlar inte om att stödja den ena eller den andra. Det handlar om att försöka få stabilitet och rimlig utveckling, säger utrikesminister Carl Bildt.

Den franska regeringen är extremt oroad över våldsamheterna i Libyen.

En talesperson för regeringen säger nu på morgonen att Libyen kan vara på väg mot ett "extremt våldsamt och långt inbördeskrig."

EU:s utrikeschef Catherine Ashton fördömde i går, i kraftfulla ordalag, den libyska regimens förtryck mot demonstranter. Och Libyenfrågan står högt upp på agendan för dagens utrikesministermöte här i Bryssel.

Men Carl Bildt medger att Libyens ledare Kadaffi knappast lär lyssna på EU:s fördömanden.

– I sådana här situationer ska man vara realistisk och säga att våra möjligheter till konkret inflytande är relativt begränsade.

Carl Bildt beskriver också läget i Libyen som mycket mer besvärligt än de i samband med revolutionerna i Tunisien och Egypten.

– I Libyen finns ju risk för ett rent sammanbrottsscenario, med mycket omfattande humanitära och andra konsekvenser. Det är klart att det oroar väldigt mycket.