Måndag 21 februari 2011

Svenstavik i final tävlingen "Bästa Matglädjeskola"

14 min

Matsalen Blåklockan på Svenstaviks skola har knipit en av tre finalplatser i Mejerijätten Arlas tävling om "Bästa Matglädjeskola".

För alla dem som satsar och gör det där lilla extra inom butik och restaurang & storkök har Arla Foods instiftat Arla Guldko®, ofta kallad matbranschens Oscar. Priset delas ut en gång om året och tävlingen har fem kategorier; Bästa Miljöarbete , Bästa Matglädjeskola , Bästa Seniorservering , Bästa Snabbmål , och Bästa Matglädjebutik.

Syftet är att lyfta fram och belöna goda resultat för att det ska inspirera andra. Vinnarna får en statyett, ett utbildningsstipendium, ett exklusivt diplom och - naturligtvis - äran. Och bland fyrahundra inskickade ansökningar, så har alltså Svenstaviks skola gått till final i kategorin Bästa Matglädjeskola.

Embla Björnsdotter går i sexan i Svenstavik, och hon gillar all mat som serveras på skolan:

--Det är bra mat. Den är nyttig och den är god, säger Embla. Hon tycker att salladsbuffén som serveras varje dag har blivit bättre sedan Johan Andersson blev kökschef:

--Innan var det också sallad, men det var inte lika mycket då, menar Embla.

Kökschef

Johan Andersson är kökschef för de tolv tillagningsköken i Bergs kommun, varav sju skolkök och fem kök vid äldreboenden. Han säger så här om vad matglädje är:

--Matglädje är att man känner att man trivs, och har en bra miljö att sitta i. Det ska också vara lätt att ta mat, menar Johan.

Det ska vara roligt att gå till jobbet, och då krävs det att man känner sig trygg. För att skapa trygghet, så krävs det en bra planering så att man vet vad man ska göra. Då kan man blomma ut och ha roligt, säger Johan Andersson, och fortsätter:

--Vi ska inte vara några guideMichelinkrogar, utan servera schysst och bra mat med jämn kvalite.

Betydelsen av att ha gått till final i Bästa Matglädjeskolan, tycker Johan är att de får uppmärksamhet för det de gör, och att det ger en större tyngd åt matlagningen. Han tycker naturligtvis att det är roligt att just Svenstaviks skola har gått till final, men menar samtidigt att det lika gärna hade kunnat vara Hackås, Rätan eller Myrvikens skola.

Det har varit en hektisk tid för personalen i köket på Svenstaviks skola, eftersom de fem dagar i följd har gästats av jurymedlemmar som besökt skolan för att bedöma den:

--Det är väldigt professionella personer som har varit här och tittat på verksamheten, vilket är kul för personalen, som blir taggade även om många kanske inte förstår hur stort det här är, avslutar kökschefen Johan Andersson.

Jurymedlem

Per Bergkvist är en av jurymedlemmarna som ska utse årets Matglädjeskola bland de tre finalisterna. Just den här dagen besöker han matsalen Blåklockan på Svenstaviks skola:

--Jag har ätit väldigt mycket skolmat. Jag hade ett projekt som avslutades i oktober, som hette "Hundra skolkök på ett år" som gick ut på att jag åkte runt i Sverige, från Ystad i söder till Abisko i norr och provåt skolmat, berättar Per Bergkvist, som är reklamman och skribent till vardags. Han har skrivit fyra kokböcker och har jobbat med mat länge, även om han inte har någon formell kockutbildning.

Per tycker att en skolmatsal inte ska skilja sig så mycket från en vanlig restaurang som besöks av vuxna:

--Det handlar ju om så mycket mer än det som bara syns på tallriken. Hur blir man bemött, hur engagerad är personalen, sitter lärarna tillsammans med barnen, eller sitter de vid ett eget bord och äter. Hur jobbar man med logistiken i matsalen, var är salladsbuffén i förhållande till den varma maten, kontra disken, kontra brödet, menar Per Bergkvist.

Han har under femton månader besökt 150 skolor i Sverige, och tycker att han under sina resor fått en bra blick över hur ett kök och en matsal ska se ut. Per har också besökt de tre skolor som gått till final i tävlingen "bästa Matglädjeskola", och tycker att de alla tre håller en hög kvalité. Alla jurymedlemmar har besökt skolorna anonymt för att inte skolmatspersonalen ska ha möjlighet att "piffa" till maten extra inför besöken:

--Det är klart att jag väcker uppmärksamhet bland barnen när jag kommer hit som en främmande fågel, och de undrar vad jag gör här. Men det är bara att sätta sig ner och berätta vad jag gör, menar Per Bergkvist.

Specialmat

På Svenstaviks skola går många barn med olika matallergier, men även med etnisk bakgrund som gör att de inte kan äta till exempel fläskkött. Helén Kindberg är utbildad kostrådgivare och jobbar med specialmat i skolköket i Svenstavik.

Hon är också en av de tre ur personalen som får följa med till Stockholm den sjunde april då finalen ska avgöras.

--Jag känner att det är så otroligt mycket större än vad vi förstod när vi fick veta det här, menar Helén. Det här är jätteroligt, att vi får kredit för det vi gör, och att vi kan känna stolthet över den mat som vi lagar. Nu är vi jättestolta över att jobba med mat i Bergs kommun och vi är väldigt uppskattade av både personal och barn.

Helén menar att kökschefen Johan Andersson har infört att personalen lagar mat riktigt från grunden, av bra råvaror istället för att värma helfabrikat, vilket gjordes i en hel del kök tidigare.

Helen Kindberg är en av tre ur personalen som kommer att följa med till finalen i Stockholm den 7 april. Hon ser fram emot att träffa en massa människor som hon beundrar i kockvärlden, men även annan skolkökspersonal för att utbyta erfarenheter.

Att Svenstaviks skola gått till final bland fyrahundra ansökningar, tror Helén kan bero på höjningen av matkvalitén, men även att man jobbat mycket mot flyktingar, som fått jobba med personalen i köket, och lagat mat från sina hemländer.

Helén Kindberg hoppas naturligtvis att Svenstaviks skola ska ta hem vinsten i finalen, och säger med glimten i ögat att personalen redan börjat träna på tacktalet.