Tysklands arbetslösa får högre ersättning

1:31 min

Efter två månaders förhandlingar har den tyska regeringen enats med Socialdemokraterna om en reform av ersättningen till Tysklands långtidsarbetslösa.

Fem euro mer ska bidragstagarna få per månad under 2011 och med start 2012 ska de få ytterligare tre euro per månad. Med den höjningen hoppas regeringen tillfredsställa författningsdomstolen som för ett år sedan slog fast att ersättningen stred mot grundlagen.

Det så kallade Hartz 4-bidraget är baserat på en komplicerad sammanräkning, 2,99 euro per månad anses en tysk långtidsarbetslös behöva för mineralvatten, 59 cent för batteribyte på armbandsur och väckarklockor och 1 euro och 39 cent på utbildning, till exempel, sammanlagt blir det 364 euro per månad efter överenskommelsen som blev klar sent i natt.

Regeringen fick gå med på en extra satsning på skollunch för förskolebarn, socialarbetare i klassrummen och en minimilön för 1,2 miljoner arbetstagare för att få med sig Socialdemokraterna i uppgörelsen.

Förhandlingen blev därmed ett tydligt exempel på att regeringskoalitionen nu är beroende av oppositionen för att få igenom de lagar som måste godkännas i parlamentets deltstatskammare, Förbundsrådet.

Regeringspartierna förlorade sin majoritet där i samband med valet i delstaten Nordrhein-Westfalen i maj förra året, och deras ställning försvagades ytterligare i går, då Socialdemokraterna krossade Kristdemokraterna i valet i Hamburg.

Reformen av Hartz 4-bidragen blev nödvändig sedan den tyska författningsdomstolen för ett år sedan underkände att bidraget för barn beräknades i procent av det bidrag en vuxen fick.

Nu har barnen fått en egen skattning av sina behov. 4,7 miljoner vuxna och över 2 miljoner barn i Tyskland lever på bidraget.