"Tragiskt att Palmemordet inte är uppklarat"

14 min

Om en vecka är det 25 år sedan dåvarande statsministern Olof Palme mördades. Utredningen sägs vara en av de största brottsutredningarna i världen, och kommer att fortsätta, eftersom preskriptionstiden för mord tagits bort.

Stig Edqvist leder Palmegruppen och säger att det fortfarande kommer in tips.

– Det varierar väldigt mycket. Normalt är det ett eller två tips per dag, men vissa dagar är det ingenting, säger han.

Hur mycket av det som kommer in är nytt som ni faktiskt kan gå vidare med?
– Mycket av det som kommer in finns redan i utredningen. Då går vi bara in och ser att vi har genomfört det och att vi inte kommer längre där.

Hur stort misslyckande är det för Polisen att det här inte har klarats upp?
Det är ett misslyckande för alla att det inte har klarats upp, självklart också för Polisen som driver den här utredningen tillsammans med åklagare. Det är tragiskt med tanke på att det var vår dåvarande statsminister som blev skjuten, säger Stig Edqvist.

Palmegruppens chef Stig Edqvist står i det rum i polishuset i Stockholm som brukar kallas Palmearkivet. Här finns 225 hyllmeter med bruna, orangefärgade och röda pärmar, alla fyllda med uppslag och utredningsmaterial som avförts ur Palmeutredningen.

Under de 25 år som gått sedan mordet på statsminister Olof Palme har 130 personer erkänt mordet och 450 olika vapen har provskjutits. Utredningen har kostat mer än en halv miljard kronor.

Den enda person som åtalats för mordet, Christer Pettersson, friades i hovrätten. Och för några år sedan hittade polisen ett av de vapen man sökt mest, det så kallade mockfjärdsvapnet, utan att det kunde knytas till mordet.

Fortfarande finns en belöning på 50 miljoner kronor till den som bidrar till att mördaren grips. Men förhoppningarna om att lösa mordet blir allt mindre, säger Palmegruppens chef Stig Edqvist.

– Jag hoppas det, men jag är samtidigt realist. Jag inser helt klart att det har gått 25 år och det har lagts ner enormt mycket arbete på att få en lösning, säger han.

I dag arbetar fyra personer med utredningen, men ingen på heltid. I och med att preskriptionstiden för mord har tagits bort kommer utredningen att fortsätta också efter 25-årsdagen av mordet.

Vice riksåklagare Kerstin Skarp är förundersökningsledare.

– Principiellt kan vi fortsätta i all evighet, men man kan gissa att om alla människor som skulle kunna vara vittnen är döda, då är det kanske inte så väldigt meningsfullt att fortsätta, säger hon.

Är det möjligt att lägga ned en förundersökning om ett statsministermord?
Då skulle det behövas väldigt mycket och att man är nästan säker på att man inte kommer vidare. Jag tycker personligen att det skulle kännas otillfredsställande. Men man kan komma till vägs ände på något sätt, och då föreskriver lagen att man ska lägga ned en förundersökning, säger Kerstin Skarp.