Stockholm

Demonstration vid Libyens ambassad

Idag samlades ett 40-tal personer i en demonstration utanför Libyens ambassad på Vallhallavägen i centrala Stockholm. Demonstranterna krävde regimens avgång och stopp på dödandet.

En av demonstranterna på Valhallavägen är 50-årige oppositionsaktivisten Shaban Elgale. Han säger att ingen tror på vad president Muammar Gaddafis son Sayf al-Islam sade i ett tv-tal på söndagen där han förutom att hota med blodbad också lovade konstitutionella reformer.

– Folket har krävt det så länge sedan tidigare. De ljuger hela tiden, säger Elgale.

Medan rapporterna under måndagen mer och mer talade om regimens sönderfall och mängder av dödsoffer står 21-årige asylsökande Yahya Edriss vid ambassaden. Han är sammanbiten och säger att han fått veta att hans 42-årige bror Nasser Edriss Mohamed Shemi dödades i Tripoli på söndagen.

– Han blev skjuten utanför militärhögkvarteret. Jag vill åka hem nu och fortsätta kämpa. Jag är mer motiverad och stärkt i min kamplust, säger Edriss.

Bland flaggor och plakat stod också 56-årige Abdalsalam Dekil. Han önskar tydligare uttalanden från svenska regeringen om händelserna i Libyen.

– Det är en slakt med mord och våldtäkter.

– Vi kräver bara frihet. Friheten är en rättighet och vi är inga terrorister, fortsätter Dekil.

TT