Hård kritik mot svensk vapenexport till diktaturer

3:13 min

Organisationen Svenska Freds riktar hård kritik mot att Sverige exporterar vapen till diktaturer i arabvärlden, däribland flera av de länder där demonstranter nu gör uppror mot regimerna.

– Jag tycker det är sorgligt att Sverige istället för att uttala ett tydligt stöd för den demokratilängtan som finns i Nordafrika och i arabvärlden levererar vapen till några av världens värsta diktaturer, säger Anna Ek, ordförande för Svenska Freds, som arbetar mot vapenexport.

Det är myndigheten ISP - Inspektionen för strategiska produkter - som kontrollerar Sveriges export av krigsmateriel. Enligt deras uppgifter sålde Sverige under 2010 krigsmateriel till bland annat Algeriet, Saudiarabien, Bahrain, Jordanien, Kuwait, Förenade Arabemiraten, Tunisien, Oman och Qatar.

Men enligt riksdagens riktlinjer till ISP får inte Sverige exportera vapen till länder som kränker medborgarnas mänskliga rättigheter.

– Exporten till diktaturerna stämmer inte alls överens med intentionen och de riktlinjer som finns i vårt regelverk som styr vapenexporten, säger Anna Ek. 

– Det är otroligt viktigt att vi lever upp till våra regler. Vi ska inte beväpna diktaturer, vi ska hjälpa människor som lever under förtryck att få leva i ett demokratiskt samhälle, fortsätter hon.

Saudiarabien, en av världens hårdaste diktaturer, har fått köpa vapen ur gruppen KS4, vilket innebär "robotar, torpeder" och ur gruppen ÖK24, vilket innebär "bomber, missiler", enligt uppgifter som Dagens Nyheter publicerat. Bahrain, där polisen sköt mot demonstrerande civila i fredags, fick enligt uppgifterna köpa "artilleripjäser" och "militärt övningsmateriel" för ett halvår sedan. Och Tunisien, vars diktator nyligen störtades, fick i juni köpa spaningsutrutstning från Sverige, uppger Dagens Nyheter.

Handelsminister Ewa Björling vill inte kommentera det hela, utan hänvisar genom sin presstalesperson till ISP, som är en självständig myndighet.

Andreas Ekman Duse är generaldirektör på ISP. Han säger att Sverige kan exportera krigsmateriel till länder där brott mot mänskliga rättigheter förekommer, om det är försvars- eller säkerhetspolitiskt motiverat, och inte strider mot svensk utrikespolitik. I varje fall görs en avvägning och en enskild bedömning.

– När det gäller länderna i Nordafrika och Mellanöstern gör vi en prövning från fall till fall. Och till exempel exporterar vi inte den typ av utrustning som skulle kunna användas för att kränka den egna befolkningen, till länder som på olika sätt bryter mot mänskliga rättigheter, säger Andreas Ekman Duse.

Anna Ek på Svenska Freds tycker inte att det spelar någon roll om det är just det materiel som Sverige exporterat som används mot exempelvis demonstranter. Det handlar om att man stödjer diktaturen genom exporten, säger hon.

– Vi hjälper till att beväpna en diktaturmakt, vi hjälper till att stärka deras kapacitet och deras möjligheter att övervaka sitt territorium. Sen att det kanske inte är en svensk kula som dödar en demonstrant spelar ju mindre roll i det stora hela, för vi har ju hjälpt till att bygga upp en omfattande diktatur, säger Anna Ek, ordförande för Svenska Freds.