EU:s utrikesministrar fördömer våldet i Libyen

1:39 min

EU-ländernas utrikesministrar fördömer i dag det dödliga våldet i Libyen. Dessutom har de börjat diskutera personliga sanktioner mot Libyens ledare Kadaffi - liknande de EU nyligen införde mot de styrande i Vitryssland. Men än finns inga beslut, enligt utrikesminister Carl Bildt.

– Man kan dra paralleller till Vitryssland och Lukasjenko, det är rätt rimligt. Där tog det en och en halv månad innan vi samlade ihop oss för att fatta sådana beslut.

– Låt oss återkomma till hur Libyen ser ut om ett tag.

Flera EU-länder är nu på väg att försöka evakuera sina medborgare från det allt våldsammare Libyen. Enligt EU:s utrikeschef Catherine Ashton kan det bli aktuellt att EU-länder samordnar en evakuering.

Svenska företaget Ericsson har börjat försöka föra ut sin personal från Libyen, och svenska utrikesdepartementet räknar med att 40-50 svenskar befinner sig i det oroliga landet.

– Vi är fullt upptagna med att försöka säkra att de som vill lämna har möjlighet att lämna. Det är mycket besvärligt, både av formella och reella skäl, säger Carl Bildt.

– Det är något som bekymrar oss väldigt mycket för ögonblicket. Det är prioritet 1, 2, 3 för ögonblicket.

Dagens gemensamma uttalande från EU:s utrikesministrar innehåller krav om stopp för våldet i Libyen och ökad yttrandefrihet.

Men Carl Bildt tror inte att Libyens regim lyssnar.

– Utvecklingen i Libyen är inne i en fas som kännetecknas av sin egen dramatiska dynamik där vår möjlighet att ha inflytande just nu tror jag är intill ytterlighet begränsade.

– Senare har vi möjlighet, kanske, till visst inflytande. Det som kan inträffa i Libyen är, till skillnad från Tunisien och Egypten, mer ett sammanbrottsscenario.