Kyrkan vill att politikerna stoppar utförsäkringar

2:06 min

Kyrkan har fått nog. Politikerna måste stoppa utförsäkringen av sjuka. I dag kommer Sveriges Kristna Råd att diskutera ett eventuellt nytt påskupprop för att kräva ändringar i sjukförsäkringsreformen.

Diakonerna Iréne Gunnehill och Mikaela Tehag i Helsingborg berättar om den ökade strömmen av behövande sen reformen infördes.

– Det är rätt vanligt med personer som har psykisk ohälsa och som blivit utförsäkrade. De har kanske fått brev om att det är dags att bli utförsäkrad men de har inte orkat med det, säger Iréne Gunnehill.

Är det många fler som söker hjälp hos kyrkan nu än tidigare?

– Det är fler som söker, absolut, säger Mikaela Tehag.

Cirka 42 000 personer utförsäkrades i fjol under första året med regeringens nya sjukförsäkring. Nu tycker sig många av kyrkans socialarbetare se resultatet av de nya reglerna - fler fattiga.

För sex år sedan lanserade kyrkorna Påskuppropet, en namninsamling för gömda flyktingar, som bidrog till att riksdagen till slut beslutade om en tillfällig amnesti.

Nu är det dags att höja rösten för de utförsäkrade, säger Lennart Molin, tillförordnad generalsekreterare för Sveriges Kristna Råd, som har 28 medlemskyrkor.

– För några år sedan genomfördes Påskuppropet, mot den svenska asylpolitiken på den tiden. Det har önskats att vi ska göra det nu igen – för dem som är utförsäkrade och mot barnfattigdomen.

Sveriges Kristna Råd tar upp frågan på ett möte i dag. Ett upprop från ett antal enskilda diakoner är redan ute på Facebook. Ett alternativ är att rådet ansluter sig till det.

Frågan är varför kyrkan ska ge sig in i en debatt som är så politiskt infekterad.

– Kyrkans uppgift är inte att komma med de politiska lösningarna. Den kompetensen har politikerna. Däremot har vi öron och känselspröt ute för att berätta hur människor har det, säger Lennart Molin.

– Det vill vi berätta om.

Men när ni uppmärksammar detta så säger ni också att det här har slagit fel. Att politiken har varit fel?

– Det måste man ju kunna göra när det är så här.

Diakonen Iréne Gunnehill håller med.

– Även om vi inte är någon maktfaktor på ett sätt kan vi ändå vara många och bli en mäktig röst som jag inte tror att man bör förakta.