Onsdagen den 23 februari 2011

Små partiklar, bokrea och engagerade ungdomar

Kolnanorör är ett modernt och extremt litet material som kan tillföra goda egenskaper till många industriella produkter, men som även kan vara hälsofarligt. Faktum är att den sjukdom som forskarna så här långt varnat för tidigare bara upptäckts i samband med asbest. Den här morgonen får vi besök av forskaren Sofie Högberg som så sent som i december disputerade med en avhandling som bland annat konstaterar att så extremt små fibrer som kolnanorör kan ta sig långt ner i lungorna.

Bokrean börjar i dag och vi ska självklart prata en del om böcker och se om vi kan hitta något matnyttigt i förlagens olika listor över böcker med nedsatt pris. Och är det inte lite sämre "fart" på bokreorna nu för tiden - vad tycker du? Är du en av dem som brukar stå där och huttra strax före sex på morgonen för att komma över just dina favoritböcker?

Den här morgonen får vi också besök av två unga män som är i full färd med att fixa ett musikarrangemang för andra ungdomar. Vi ska prata just om engagemang och om detta att göra något själv i stället för att sitta och vänta på att "någon annan" gör det.

God morgon Norrbotten!

Den här morgonen får vi också besök av två unga män -  Alejandro Palma Carmach och Bryland Hoxha som är i full färd med att fixa ett musikarrangemang för andra ungdomar. Vi ska prata just om engagemang och om detta att göra något själv i stället för att sitta och vänta på att "någon annan" gör det.

God morgon Norrbotten!