Lätt att stänga tele- och datatrafik

1:10 min

Att stänga ned tele- och datakommunikationerna till och från ett land är inga problem. Det är bara att stänga av strömmen till de stationer som skickar signalerna vidare, berättar David Lindahl, tekniker på Totalförsvarets Forskningsanstalt, FOI, i Linköping.

– Man har små lokalstationer ute i byarna, lägger ihop dem till lite större kommunikationer i städerna, och sedan har man ett antal centrala linjer som går till de stora knutpunkterna och sedan ett väldigt litet antal, en, två eller tre linjer ut från landet. Det kan vara antingen satellitkoppel eller så kan det vara undervattenskabel eller liknande. På de punkterna kan man helt enkelt säga till teknikerna att stänga av utrustningen, så att kommunikationen inte går ut, säger David Lindahl på Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI, i Linköping.

Det är bara att bryta strömmen helt enkelt?

– I princip ja.

Regimen i Libyen har gått längre än grannländerna för att försöka hindra folket att meddela sig med omvärlden.

Att helt isolera landet är i vanliga fall svårt. Internationella medier har, till skillnad från de flesta libyer, tillgång till satellittelefon.

Den som har det kan ringa eller sända som vanligt. Men i Libyen stängs istället medierna ute.

– En satellittelefon, så länge den har ström, kan kommunicera med de olika satelliter man har abonnemang hos. Och om inte landet äger de satelliterna, om det är ett internationellt satellitföretag som har dem till exempel, då kan man fortsätta ringa, säger David Lindahl på Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI, i Linköping.