Färre brott klaras upp trots ökade resurser

2:03 min

Trots regeringens miljardsatsning på nya poliser i landet visar en genomgång att antalet uppklarade brott sjunker kraftigt inom vissa områden och att det tar längre tid för polisen att rycka ut på larm.

Landets poliser har blivit fler och med ökade statsanslag till svensk polis på 3,4 miljarder mellan 2006 och 2010, har drygt 17 000 poliser nu blivit fler än 20 000.

Men ändå tycks många ouppklarade brott förbli ouppklarade under den här perioden, och i vissa fall har det blivit sämre.

Andelen ekonomiska brott som lett till åtal har till exempel under de här fyra åren sjunkit från 30 procent till 7 procent. Det visar siffror som tidningen Dagens Nyheter tagit fram.

– Helheten är inte tillräckligt bra, men det är faktiskt inte så att det går bakåt, säger justitieminister Beatrice Ask.

Vad är din bild av hur det fungerar i verkligheten?
– Att det är väldigt ojämnt, och det är inte acceptabelt. Vi har delar av polissverige som gör väldigt bra resultat och som utvecklas hela tiden. Min ambition är att se till att vi får andra delar att lära utav dem som gör rätt och som får bra resultat, säger Beatrice Ask.

Polisen visar sig inte heller ha blivit snabbare på att rycka ut, enligt siffror från Rikspolisstyrelsen. Förra året tog det vid 65 procent av våldtäktslarmen mer än en kvart för polisen att komma iväg. Tre år tidigare var siffran något lägre på 60 procent.

Samtidigt visar genomgången att det bland stölder och inbrott fortfarande är 39 av 40 brott som aldrig får någon lösning.

– En förklaring till siffrorna är dels att effektiviteten inte har ökat tillräckligt, men också att man måste titta på olika typer av brott, säger Beatrice Ask.

Justitieministern säger att man i vissa fall vill vi ha fler anmälningar, trots att brotten är svårt att bevisa. Hon tar skadegörelse eller en del övergrepp som exempel.

– Ökad anmälningsbenägenhet som kan ge en sämre slutsiffra handlar om att människor har större förtroende för polisen. Jag vill att man ska anmäla brott oavsett hur statistiken blir. Men jag vill också att vi ska personuppklara betydligt fler ärenden, säger hon.