LÄDE ORDEN

Riddarsällskap bakom Vasaloppet

1:26 min

Snart är det dags för Vasaloppsveckan och idag kan vi avslöja att bakom Sveriges största skidlopp finns ett riddarsällskap, Läde Orden. Sju riddare med inflytande över Vasaloppets utformning.

– Det är ju en stabil erfarenhet som finns i Läde Orden som man kan gå tillbaka och stämma av idéer och tankar, och på intets sätt bakåtsträvare utan är öppna för förslag men kan också markera och säga att "nej, nu får ni lugna ner er lite". Det säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.


Superkändis som kranskulla?
Han och informationschefen Per Strid vittnar om riddarnas betydelse för Vasaloppet. Och det finns vissa saker som de inte skulle våga föreslå för riddarna.

– Medialt skulle det vara jättespännande att ha en superkändis som kranskulla. Men det finns ingen chans att man skulle föreslå detta för Läde Orden, säger Per Strid.


Startade 1948
Riddare nummer 4 är legendariske skidåkaren Mora Nisse Karlsson. De övriga sex har alla en gedigen bakgrund i IFK Moras skidhistoria.

Läde orden går ända tillbaka till 1948 då Morakamraterna invigde sin raststuga i Läde, intill Vasaloppsspåret.


Är inte hemliga
Det är inte många som känner till Läde Orden, men att de skulle vara hemliga, nej så är det inte, säger Hans Eriksson, som är riddare nummer 3.

– Vi har ju ingen pr-avdelningen men vi är inte ett dugg hemliga. Vi träffas och vi trivs ihop. Vi är fredliga riddare, men vi har synpunkter och åsikter som vi för fram så jag tycker nog att vi har ett inflytande, säger Hans Eriksson.

Dalanytt
dalanytt@sr.se