Stora budgetskillnader i Champions League

3:14 min

I kväll möter det enda kvarvarande skandinaviska laget, FC Köpenhamn, engelska Chelsea i Champions League. På plan har båda lagen elva spelare, men rent ekonomiskt är det en kamp mellan David och Goliat på Parken i Köpenhamn, säger Anders Olshov, ekonom på Öresundsinstitutet.

FC Köpenhamn är Nordens just nu bästa lag och även den klubb som omsätter mest pengar, cirka 210 miljoner danska kronor 2009. Men deras motståndare ikväll, Chelsea, hade samma år en omsättning som var tio gånger så hög.

Öresundsinstitutet har gjort en ekonomisk jämförelse mellan de tre Skandinaviska ligorna och resten av Europa som visar på en negativ trend.

Alla tre ligorna går med brakförlust 2010 på grund av sviktande publikunderlag och svårigheter att sälja sina talanger vidare till andra europeiska ligor. Och omsättningarna i klubbarna är mycket små jämfört med storlagen i Europa.

Jämförelsen visar också att vi i Skandinavien ligger långt efter när det gäller inkomster från tv-licenser. Tv-intäkterna per invånare är till exempel elva gånger högre i England än i Sverige. Och Real Madrid, världens rikaste klubb, har en inkomst från TV-avtal som är hundra gånger högre än Svenska mästarna Malmö FF.

En lösning skulle enligt Anders Olshov vara att skapa en Skandinavisk eller kanske Nordeuropeisk liga.

Att FC Köpenhamn lyckats ta sig till åttondelsfinalen i Champions League är en sportslig bedrift, men med det ekonomiska underläget kommer det att bli svårt för andra skandinaviska lag att klara sig så bra i Europa framöver tror Anders Olshov.

Men även om plånböckerna är olika stora är ju bollen är ju trots allt fortfarande rund.