Sverige

25 år sedan mordet på Olof Palme

I dag är det 25 år sedan Olof Palme mördades på Sveavägen i Stockholm – en händelse som skakade landet.

Stig Edqvist leder Palmegruppen och säger att det fortfarande kommer in tips.

– Det varierar väldigt mycket. Normalt är det ett eller två tips per dag, men vissa dagar är det ingenting, säger han till Ekots Henrika Åkerman.

Hur mycket av det som kommer in är nytt som ni faktiskt kan gå vidare med?

– Mycket av det som kommer in finns redan i utredningen. Då går vi bara in och ser att vi har genomfört det och att vi inte kommer längre där.

Hur stort misslyckande är det för Polisen att det här inte har klarats upp?

– Det är ett misslyckande för alla att det inte har klarats upp, självklart också för Polisen som driver den här utredningen tillsammans med åklagare. Det är tragiskt med tanke på att det var vår dåvarande statsminister som blev skjuten.

Beskedet kom efter midnatt

Olof Palme sköts klockan 23.20 på kvällen den 28 februari 1986. Nyheten kablades ut över hela världen. Strax efter midnatt kom TT:s första meddelande om hans död. Sju minuter senare kommer en kort förklaring till vad som hänt: Någon hade skjutit Sveriges statsminister.

130 har erkänt

I polisens arkiv finns idag 225 hyllmeter med bruna, orangefärgade och röda pärmar. Alla är fyllda med uppslag och utredningsmaterial som avförts ur Palmeutredningen.

11 000 gärningsmän har pekats ut genom åren. 130 har erkänt mordet. Christer Pettersson pekades ut som gärningsman av Olof Palmes fru Lisbet Palme. Pettersson fälldes för mordet tingsrätten, men friades i hovrätten.

Idag har det gått 25 år sedan mordet och Sveriges Radio uppmärksammar årsdagen med dokumentärer, intervjuer och klipp ur radions stora arkiv.