Facklig kamp i USA sprider sig

2:11 min

I USA sprider sig nu de fackliga demonstrationerna, i protest mot republikanska förslag om att minska fackens förhandlingsrätt. I Wisconsin har demonstranter tagit över hela kongressbyggnaden i protest mot republikanernas förslag. Och guvernören hotar nu med massuppsägningar, om inte sparförslaget går igenom.

– Det här är vårt hus, skanderar demonstranterna, och kongressbyggnaden i Madison har förvandlats till Folkets Hus.

– Tusentals människor har barrikaderat sig härinne, och under kristallkronorna i korridorerna sover demonstranterna i skift inrullade i sovsäckar.

– Vi är beredda på strid, säger en av demonstranterna, läraren Richard Collins.

– Republikanerna är ute efter att krossa våra fackförbund, säger han.

Sparförslaget som väckt så starka reaktioner kommer från den republikanske guvernören i Wisconsin Scott Walker.

Han vill bromsa det skenande budgetunderskottet genom att skära ned på pensioner och sjukförsäkringar för offentliganställda, och också inskränka möjligheten till kollektivavtal.

– Om inte budgetförslaget går igenom så kan det bli massuppsägningar av offentliganställda i Wisconsin, redan nästa vecka, sa Walker igårkväll.

Ren skrämseltaktik, hävdar demokraterna.

– Det här är ingen sparåtgärd, det är en facklig attack, förklädd till ett budgetförslag, hävdar Christine Sinicki, som är ledamot för demokraterna i Wisconsins kongress.

Liknande budgetförslag är på gång i flera delstater, och de fackliga protesterna sprider sig nu, bl.a. till Ohio och Indiana.

– Det här är vänsterns svar på Tea Party-rörelsen, det är på tiden att folk säger ifrån, säger läraren Richard Collins.