Egypten kämpar för att få igång sin ekonomi

2:17 min

Medan Libyen kämpar för att bli av med sin diktator, kämpar Egypten för att få igång en ekonomi som legat lamslagen i en månad. Banker, börsen, affärsverksamhet, butiker, museer, till och med pyramiderna har hållit stängt. Tillväxten spås nu bli 1,3 procent mindre än den tidigare prognosen på sex procent. Man har inte ens vågat öppna börsen. Öppnandet har skjutits upp minst tre gånger. Men flera egyptiska riskkapitalister är optimistiska kring Egyptens ekonomiska framtid och vill att börsen öppnar snarast.

– Vi har skämtsamt hotat med att demonstrera om de inte öppnar börsen snart, säger börsmäklare Osama Mourad.

– Vi är riskkapitalister och vi är inte rädda för hur marknaden kommer att reagera, tvärtom är börsen en perfekt temperaturmätare på hur den tillfälliga regeringens beslut tas emot just nu.

Börsoptimisten Osama Mourad tvivlar inte på att Egypten står inför minskad tillväxt och börsfall.

Men det är temporärt, menar han och om det är priset för frihet och demokrati så må det väl vara hänt. Det svider som bitter medicin just nu, men på längre sikt har Egypten allt att vinna, menar Osama Mourad.

– Öppenhet och demokrati är bra för ekonomin, säger han, och enbart den korruption som den förra regimen stod för, utgjorde mellan 5 och 10 procent av BNP.

Pyramidområdet utanför Kairo har öppnat igen, men turisterna, som ugör en viktig del av nationalinkomsten, har inte återvänt ännu.

Och i en omfattande Facebookkampanj uppmanas alla egyptier som har råd att investera mellan 100 och 1000 pund på börsen som patriotisk solidaritetshandling.

Det finns också uppmaningar till utländska företag, som till exempel IKEA, att etablera sig i det nya Egypten.

Men börsmäklare Osama Mourad vänder sig emot tanken på att Egypten skulle behöva hjälp.

– Det här inget annat än ett gyllene tillfälle, menar han.