linköping

Stäms på miljonbelopp

Karamellpojkarna, som ingår i Cloettakoncernen, har stämts på mer än 11 miljoner kronor. Orsaken är att godistillverkaren anklagas för att ha använt sig av bilder utan tecknarens tillstånd. 

Det är tecknaren Magnus Olsson som har stämt godistillverkaren Karamellpojkarna, som sedan 2007 ingår i Cloettakoncernen.

Enligt tecknaren har hans bilder använts på förpackningar till de fruktklubbor bolaget tillverkar sedan i mitten av 90-talet, utan att han gett sitt tillstånd till detta. 

På Karamellpojkarna har man en helt annan bild av det som hänt. Enligt vd:n Pierre Carmefeldt gav företaget i början av 90-talet en lokal reklambyrå i uppdrag att ta fram illustrationer till vissa produkter. 

Att reklambyrån i sin tur valt att använda sig av Magnus Olssons tjänster var något Karamellpojkarna överhuvudtaget inte kände till förrän Olsson i mitten av 2000-talet tog kontakt med företaget med krav på en ersättning på 36 000 kronor, säger han.

Han säger också att man då bad Magnus Olsson att återkomma med dokumentation, något han, enligt Pierre Carmefeldt, inte gjorde förrän 2009. Då krävde han dessutom 250 000 kronor istället för de tidigare 36 000 kronor.

Vid den tidpunkten hade bolaget tagits över av Cloetta, som inte hade någon information om de tidigare turerna och därför ifrågasatte kravet. Magnus Olsson valde då att stämma Karamellpojkarna för upphovsrättsintrång med krav på drygt 11 miljoner i ersättning.

Pierre Carmefeldt säger också att bolaget, efter att ha fått information i ärendet, erbjudit Magnus Olsson 250 000 kronor samt ersättning för hans juridiska kostnader, men att tecknaren valt att tacka nej till en sådan uppgörelse.

Om någon månad ska en förberedande förhandling i målet hållas.