Reportage | Scen

Niclas tvingar in åskådaren i hans känslovärld

3:15 min

När en av Moomsteaterns gamla trotjänare, Niclas Lendemar, gör sin första soloföreställning, då blir det en uppsättning om kärleken, både den lyckliga och den olyckliga. Moomsteatern är en teater där skådespelarna har intellektuella funktionshinder. Själv har Niclas Lendemar Down syndrom och den här föreställningen har helt byggts upp av vad som ligger honom varmt om hjärtat, därav namnet Jag Niclas.

Stoffet till föreställningen har kommit från en verklig men olycklig kärlekshistoria. Men allt har skalats av till att bara handla om känslorna man går igenom. Från förälskelse och lycka till känslan av svek, och till slut ilska. Men att lämna ut sitt innersta på det här sättet, säger sig Niclas Lendemar inte ha så stora problem med.

– Jag har kul och de andra har också kul. Innan jag var arg och besviken på den kvinnan blev jag förbannad, säger Niclas Lendemar.

Så det är viktigt att visa ditt rätta jag?

– Ja, det är det.

Målet har varit att även sceniskt hitta Niclas sätt att berätta. Därför är det stundtals en föreställning i ganska långsamt tempo. Men det som varit så lockande med att jobba med en skådis med Down syndrom är att han har egenskaper som andra skådespelare inte alltid har, säger regissör Nina C Gyllensköld.

– Det som är väldigt markant är att han har ett sådant enormt fokus. Han har ett slags känslointelligens, brukar jag säga till honom. Han förstår känslor väldigt väl och att använda dem, hantera dem och göra det trovärdigt när han får sin tid, säger Nina C Gyllensköld.

Den närheten till känsloutspelet är större hos honom än hos många andra?

– Jag finner en nerv hos honom. Det är klart att duktiga skådisar har tillgång till det, men han har en nerv som är väldigt speciell. Sen är det också att han har en hastighet som är mycket lägre än vår många gånger, som gör att vi tvingas in i hans hastighet, i hans värld. Han tvingar oss in i oss själva på något sätt.

Föreställningen heter Jag Niclas och har premiär på lördag i Malmö. Musiken har Jan-Erik Sääf gjort.