Dokumentärredaktionen

25 ÅR HAR GÅTT - Om mordet på Olof Palme

25 års misslyckade försök att finna en gärningsman Den 28 februari 1986 mördas Sveriges statsminister Olof Palme mitt i centrala Stockholm. Skotten på Sveavägen skakar om en hel nation och ingen vågar tro annat än att mordet snart kommer att klaras upp. 25 år senare står dock utredningen kvar på den punkt där man började.


I en utredning som inte får misslyckas börjar istället interna stridigheter gro inom polisen och allmänhetens sorg och bestörtning övergår snart i vrede och frustration över att det svenska rättsväsendet inte lyckas hitta den skyldige. Misstron föder snart en ny grupp av privata utredare som ser som sin uppgift att finna sanningen och alldeles för sent har polisen insett att lösningen måste sökas nära brottsplatsen och nära tidpunkten för dådet.

Skaparna av P3 Dokumentär, Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson, tar oss tillbaka till natten då skotten föll och skildrar de år av utredningsarbete som följde. De pratar med aktörerna som var med från dag ett och presenterar de spår som polisen brottats med. Spår som alltid slutat i en återvändsgränd. I programmet medverkar bl a polismannen Thure Nässén, f d chefen för Rikskriminalen Tommy Lindström, journalisten Leif Brännström samt privatspanaren och författaren Kari Poutiainen.

 Programmet sänds även i en något omarbetad version i P3:

”P3 Dokumentär om Palmemordet”

P3 söndag 27 februari 18:03

Med denna skildring av världens största mordutredning återvänder Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson till det fall som skulle bli starten för P3 Dokumentär för sju år sedan. Våren 2004 sändes ”18 år har gått – Om mordet på Olof Palme” och året därpå startade de P3 Dokumentär, idag flerfaldigt prisbelönat och ett av Sveriges Radios populäraste och mest nerladdade program.