Folkteatern

Passande med Brecht efter krisår

1:06 min

Det är helt rätt att spela Brecht i efterdyningarna av en finanskris. Så resonerar Folkteatern i Göteborg som snart har premiär på Bertol Brechts Heliga Johanna från slakthusen.

Frågan är om man genom godhet kan bekämpa onska och våld,

– Johanna Dark eller rollen som Sanna Ingermaa-Nilsson spelar visar att hon är framför allt humanist och pacifist och frågan är väl om det finns utrymme för en så kompromisslös humanism i dagens samhälle. Mer än en frälsningsoldat är hon en humanist som tror på människans värde och tror på ett rättvist samhälle, säger Melanie Mederlind som har regisserat pjäsen.

– Jag låter det vara osagt om och det låter vi också vara osagt i föreställningen om det finns utrymme för det eller inte men att det behövs i dagens samhälle - att vi fortsätter att tro på idealen och fortsätter att kämpa för ett rättvist samhälle tror jag är absolut nödvändigt, säger hon.

Ni gör den i en modern version - ni gör det rappt och snabbt.

– Ja, det är det. Det är Brecht uppdaterat skulle jag vilja säga på ett sätt där vi väldigt trogna Brecht och på ett annat sätt moderniserat honom och för in honom i en efterkrigsdramatik.

Marianne Gråhn
marianne.grahn@sr.se