Ockelbo

Gudstjänster flyttas till andra lokaler

1:50 min

Många små församlingar i länet brottas med en dålig ekonomi och nu under vintern hålls flera kyrkor stängda för att det är för dyrt att värma upp dem. I Ockelbo så har man visserligen kyrkorna öppna, men man har ändå valt att flytta gudstjänsterna till andra lokaler.

– Om det kommer tio stycken till en kyrka som rymmer flera hundra människor så känns det inte så meningsfullt, om jag får uttrycka mig så, att veva ett gammalt ritual som egentligen är tänkt för en stor församling. Då kan vi vara i församlingshemmet i Lingbo eller i Folkets hus lilla sal i Jädraås med mycket sång och samtal i stället för predikan. Det kommer väsentligt fler då har det visat sig, säger kyrkoherden Stefan Nilsson.

Ljudet av kyrkklockor hörs inte riktigt lika ofta i en del av länets byar den här vintern. Till exempel så hålls kyrkorna i Årsunda, Österfärnebo, Ovansjö, Hamra och Kårböle stängda för att det är för dyrt att värma upp de stora elslukande lokalerna.

Byggnader säljs
Vid dop, bröllop och begravningar så sätter man på värmen, men gudstjänsterna har i flera församlingar flyttats från kyrkan till andra lokaler som församlingshem och bystugor. Och kyrkoherde Stefan Nilsson i Ockelbo berättar att de nu försöker sälja en mängd byggnader för att spara pengar.

– Vi har prästgårdar, församlingshem, lägergård, uthus, lador, ungdomsgårdar. Ja, allt möjligt. Och det kan vi inte ha kvar.

"Vi måste samarbeta"
Och han tror att små församlingar kan behöva samarbeta med varandra framöver.

– Vi kan inte ha denna väldiga kostym, utan vi får hjälpas åt och samarbeta. Och egentligen så är det inte byggnaderna som är kyrkans största intresse, utan det är människorna. Så om vi hade ett annat klimat här skulle vi lika gärna kunna fira gudstjänst under ett träd, säger Stefan Nilsson.

Anna Molin
anna.molin@sr.se