Libyen

Svensk skjuten i Tripoli

1:48 min

En svensk man har blivit skjuten under oroligheterna i Libyens huvudstad Tripoli.

Mannen skadades på gatan i Tripoli. Han är i 60-årsåldern och hemmahörande i Mellansverige.

Han har vårdats på sjukhus men är hemma i sin bostad igen och mår efter omständigheterna väl.

Svenska UD bekräftar händelsen men kan inte säga vilken dag det har skett.

– Vi känner till att en svensk medborgare, en man i 60-årsåldern som är hemmahörande i Mellansverige, skottskadades i Libyen. Han vårdades på sjukhus men har nu kunnat lämna det, säger Camilla Åkesson Lindblom på UD:s presstjänst till Ekot.

UD har varit i kontakt med mannens anhöriga i Sverige.

Fortfarande finns uppåt tjugo svenska medborgare kvar i Libyen. Just nu ser det ändå ut att finnas gott hopp om en någorlunda snabb hemkomst för dem.

– Vi har nu åtta personer som finns samlade i Benghazi, och vi jobbar med olika alternativ att få ut dem sjövägen.

Hur är det i Tripoli, där är det ju betydligt farligare?

– Ja, där är den sista informationen vi har är att de svenskar som har befunnit sig på generalkonsulatet, som ju också är Ericssons camp, har samtliga begett sig till flygplatsen och finns där nu. Vi hoppas och håller på att jobba på att bereda dem plats på flighter som går ut under kvällen, säger UD:s presschef Cecilia Julin om läget nu i eftermiddag:

Sammanlagt handlar det om sjutton svenska medborgare. Men det kan finnas fler som utrikesdepartementet ännu inte lyckats nå.

– Vi tror inte att det är några stora massor, men vi kan inte utesluta att det finns ett antal som vi inte lyckats få kontakt med eller som inte lyckats få kontakt med oss, säger Cecilia Julin

UD hoppas på hjälp och tips med att nå sådana personer. Det finns också svenskar i Libyen som av olika skäl inte vill lämna landet.

Om svenskarna i Tripoli lyckas flyga hem i kväll kommer det svenska generalkonsulatet där att stängas och andra svenskar som vill få hjälp med att komma hem får vända sig till Tysklands ambassad.

Av de utländska medborgare som finns i Libyen är en ytterst liten del svenska medborgare.

EU-kommissionen gjorde genom sin talesman i Bryssel i dag en uppskattning över antalet EU-medborgare i Libyen.

Det finns tiotusen EU-medborgare i landet, sa EU-kommissionens talesman som också sa att EU-länderna samarbetar och att EU-kommissionen försöker hjälpa till.

EU-länderna försöker också samarbeta med Turkiet, som till och med chartrat särskilda fartyg för att få hem de sammanlagt 24.000 turkar som finns i Libyen.