Kalmar län

Jobbcoach ökar inte chansen till jobb

1:40 min

En ny utvärdering från Arbetsförmedlingen visar att de som fått jobb med hjälp av en vanlig handläggare är lika många som de som blivit jobbcoachade.

Calle Jansson är en av dem som fått jobb med hjälp av en jobbcoach. Jobbcoachen ordnade en praktikplats åt honom på ett varuhus i Kalmar. Praktiken ledde sedan till en timanställning.

-- Jag flyttade till en ny stad där jag inte hade några egna kontakter. Det var tack vare min jobbcoach som jag fick jobbet, säger Calle Jansson.

Ingen skillnad

Arbetsförmedlingens externa jobbcoachning kom igång på riktigt under 2009. Tanken är att få hjälp med att till exempel skriva ansökningsbrev och sätta upp individuella mål. Då ska chansen att få jobb öka. 

Nu visar Arbetsförmedlingens egen utvärdering att det inte blir någon skillnad om arbetslösa får hjälp av en jobbcoach eller en vanlig handläggare på Arbetsförmedlingen.

Bra med granskning

Agneta Järveskog är jobbcoach i Kalmar. Hennes företag tar emot 25 personer åt gången som de jobbar med under tre månader. Av dem får 20 till 25 procent en egen försörjning.

-- Även om jag tycker att utvärderingen är negativ så är det bra att jobbcoachningen granskas eftersom det är en stor kostnad för samhället, säger Agneta Järveskog.

"Fungerade väldigt bra"

600 miljoner kronor är avsatta för att finansiera landets jobbcoacher under 2011. Agneta Järveskog tycker att en jobbcoach kan ge mer individuell hjälp eftersom handläggare på Arbetsförmedlingen oftast har för många personer att jobba med. Calle Jansson är inne på samma spår.

– Den känslan man får är att det går alldeles för få handläggare på alldeles för många arbetslösa. Jag tycker att hela grejen med jobbcoacher är en bra idé. För mig fungerade det väldigt bra.