Populistiska Sannfinländarna lockar soffliggare

1:57 min

Det populistiska finländska partiet Sannfinländarna har på kort tid blivit ett av landets största partier. Sannfinländarna har visat sig lyckas locka missnöjda väljare från de andra partierna men verkar också få soffliggarna att gå och rösta i valet i april.

Det handlar om en protest mot de etablerade partierna säger Esko Terviö i Kotka i södra Finland - ett av Sannfinländarnas starkaste fästen.

– De gamla partierna roffar åt sig och kommer överens sinsemellan i slutna kabinett - demokratin spelar ingen roll i sammanhanget, säger Kotkabon Esko Terviö om Sannfinländarnas framgångar där han sitter i ett cafétält på torget. Man vill ha något annat.

I Finland har man av tradition breda politiska samarbeten, men det här gör politiken otydlig och det är det som Sannfinländarna nu gynnas av säger Åsa Bengtsson, forskare i statsvetenskap vid Åbo akademi.

– Det har en väldigt stor betydelse tror jag, för sannfinländarna att positionera sig på den politiska planen.

– Man har enkla möjligheter att säga att man representerar någonting annat, ett parti för vanliga rejäla finländare och vi står för finländska värderingar – vad det nu är, säger hon.

I förra valet fick Sannfinländarna fyra procent av rösterna och nu ligger man precis som Centern och Socialdemokraterna på runt 18 procent i opinionsmätningarna.

Bara Samlingspartiet, Finlands motsvarighet till Moderaterna, är större - än så länge.

Sannfinländarna är populistiskt och vill begränsa invandringen, men står samtidigt till vänster när det gäller skatter och omfördelningspolitik och är emot EU - en politik som har visat sig locka väljare.

Också bland den stora grupp finländare som inte brukar rösta visar opinionsundersökningarna. Och det gläder partiledaren Timo Soini.

– Många har nog sagt att nu ska vi rösta och göra en förändring och det är ganska stort ansvar för Sannfinländarna och mig själv om vi får så bra stöd som  opinionsundersökningarna nu visar, säger han.