Sundsvall

Rapport skrämmer Inga

Den lag där samer har rätt till att använda sitt modersmål i myndighetskontakter följs inte.
– Jag är förskräckt över att landstinget inte vet hur man ska tolka lagen, säger sametingets styrelseordförande Ingrid Inga.

Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk har funnits i drygt ett år. Och det är Stockholm landsting och sametinget som har uppföljningsansvaret för att se till att kommuner och landstingen uppfyller språklagen i de 17 olika kommunerna där lagen gäller.

Rapporten som tagits fram visar att språkförvaltningskommuner och landsting inte når upp till lagens målsättning.

Sametingets styrelsesordförande Ingrid Inga är forvånad över att landstingen inte kan tolka lagen:
– Jag är förskräckt över att landstinget inte vet hur man ska tolka lagen. Det är konstigt, för de har ju andra lagar att följa och tolka, säger hon.
Rapporten, som igår överlämnades till integrationsminister Erik Ullenhag visar att kommunerna har använt en tredjedel av de statliga anslag som ges till kommunerna. Trots det är Ullenhag nöjd:
– När man gör större reformer kan inte allt vara perfekt från början utan vi bör följa upp och se hur kan vi se till att kommuner och landstingen verkligen följer lagen.

Rapporten visar också att kommunerna har problem med hitta personer som kan samiska. Därför skal sametinget dela ut språkstipendier.
– I Sametingets styrelse har vi ett förslag till stipendier för dem som läser samiska, säger Ingrid Inga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio