Facket på krigsstigen i Spanien

2:14 min

Den skyhöga arbetslösheten i Spanien utpekas av många som det största hotet mot landets ekonomi. Utanför en arbetsförmedling i Barcelona försöker några arbetslösa få med sig andra för att demonstrera mot försämrade villkor för arbetslösa.

Vi ska gå till stadshuset för att kräva bättre villkor för oss arbetslösa, säger Jordi Torelló som är en energisk man som snart varit arbetslös i två år. Han tror inte att han kommer att hitta något nytt innan han snart går i pension. Tidigare jobbade han på Barcelonas flygplats där han tog hand om borttappade resväskor.

Strömmen av arbetssökande är strid vid entrén till arbetsförmedlingen. En som letar efter ett jobb är Marta Sanmartín, grafisk formgivare, men nu letar hon efter allt möjligt som kan ge en inkomst. Marta har en öppen attityd och lätt till skratt, trots att hennes situation är långtifrån ljus.

– Jag letar på internet och i tidningsannonser, men jobben bli bara färre och färre, säger hon.

--Nu har jag inte längre råd med egen lägenhet utan har flyttat till farmor.

Marta är en av ungefär 4,1 miljoner arbetslösa i Spanien. För några dagar sedan kom siffror som visar att spansk arbetslöshet är den högsta på 13 år, drygt 20 procent.

Spanien har länge pekats ut som nästa krisland efter Grekland, Irland och Portugal. Hotet om en statsbankrutt och påtryckningar från bland annat EU-kommissionen fick den spanska regeringen att förra året att lägga fram ett åtstramningspaket med stora nedskärningar inom a-kassa och socialförsäkringar. Samtidigt vill regeringen sänka företagsskatterna. Det har fått facket på krigsstigen.

Inte så långt från arbetsförmedlingen sitter Laura Pelay på sitt kontorsrum med strålande utsikt över stan. Hon är internationell sekreterare på fackföreningen UGT:s katalanska avdelning och talar om att regeringen måste tänka om och i stället för att dra ned, satsa på den offentliga sektorn för att skapa nya jobb. Visste du, säger hon, att Spaniens järnväg inte har samma spårbredd som övriga Europa? Vi är inte ihopkopplade.

Men det facket UGT talar om är stora satsningar som innebär en lökad skuldsättning av det redan skuldtyngda Spanien. Och just nu pekar det mesta på att vägen ur den stora arbetslösheten kommer att ta mycket lång tid.