USA

Fackligt bråk känsligt för Obama

2:16 min

I Wisconsin  fortsätter den fackliga konflikten utan att någon lösning är i sikte. Samtidigt börjar frågan bli alltmer känslig för president Obama och han har backat från sitt tidigare öppna stöd till de offentliganställda

Runt om i USA, bland annat i New York, genomför facket sympatidemonstrationer för de offentliganställda i Wisconsin.

Den republikanske guvernören där vill bland annat spara på deras pensioner men framförallt starkt minska fackets möjligheter att teckna kollektivavtal.

– Högersidan försöker förstöra facket och det är dags för arbetarrörelsen att vakna, säger den pensionerade läraren Lou Friedman i New York.

Striden i Wisconsin har beskrivits som en ödesfråga i USA. Den fackliga sidan anser att hela avtalsrätten står på spel medan Republikanerna anser att det handlar om att de valda politikerna ska kunna ha möjlighet att bestämma.

En rad ledande republikaner har stått upp för guvernören, Scott Walker. Däremot är det inte många framstående demokrater som engagerat sig för de offentliganställda i Wisconsin.

För en vecka sedan gav president Obama ett vagt stöd till de protesterande, men sedan dess har han varit tyst, och Vita huset har de senaste dagarna tvärtom velat tona ner hela frågan.

En sak är att flera demokratiska guvernörer planerar samma typ av nerskärningar som Walker i Wisconsin, med den skillnaden att ingen av dem vill upphäva förhandlingsrätten. Men framförallt skulle det strida mot Obamas nuvarande politiska strategi att aktivt engagera sig på den fackliga sidan i en konflikt.

Obamas linje nu är att framställa sig som en mittenpolitiker och han har gjort stora ansträngningar på senare tid för att förbättra relationerna med arbetsgivarna i USA. Många vanliga väljare i USA är skeptiskt inställda till facket.