I VARGENS SPÅR

Samerna vill ha högre ersättning för vargrivna renar

Varje år dödas mellan 50- och 60 000 renar av rovdjur. Hur många som vargen tar är svårt att veta men nu vill samerna att svenska statens ersättningar för rovdjursdödade renar höjs markant.

– Om man lyckas få in nya gener i vargstammen så hoppas vi att man kan hålla stammen på en låg nivå. Vi räknar med att rovdjuren tar mellan 50000 och 60000 djur per år och det är ungefär lika mycket som slaktas. Det är alldeles för låga ersättningsnivåer, säger Jörgen Jonsson som är ordförande för Idre Sameby i Dalarna och Svenska Samernas Riksförbund SSR.

I dag har de 51 svenska samebyarna toralt runt 240 000 renar och årligen rivs enligt Jörgen Jonsson drygt 60 000 av dessa av rovdjur. Varg, björn, lo, järv och örn.

Kan acceptera rivna renar

Om staten skulle ge samerna full ersättning så skulle det istället för dagens 47 miljoner kronor handla om 140 miljoner om man räknar in både slakt och avelsvärde på de dödade renarna. Jörgen Jonsson säger att samerna kan acceptera att ett mindre antal renar dödas av rovdjur varje år.

– Vi har sagt att vi kan acceptera att fem procent av nettorenhjorden går till rovdjur, det innebär 14 000 djur. Men det viktigaste för oss är att först få ner rovdjursantalet och sedan få full ersättning, säger han.

Han tror heller inte att det är möjligt att hitta ett läge där samerna, tillsammans med sina renar, kan leva i samexistens med vargen 

– Tyvärr är det så att vargen har sådant beteende att rennäring och varg är inte förenligt.

Aldrig? Kan ni inte hitta en punkt där ni kan leva i samexistens?

– Med den erfarenhet vi har hittills så ser jag det som svårt.

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sr.se