Danderyd

Fortsatt sabotage på sjukhus

1:11 min

Någon saboterar sterila operationsinstrument på Danderyds sjukhus genom att sticka hål på paketen som instrumenten packas ner i efter att de tvättats. Sjukuset har polisanmält 250 förstörda paket sedan i somras.

Det här är ett problem som flera sjukhus i landet har haft, bland annat Södersjukhuset, men på Danderyds har det inte slutat.

– När man opererar en människa är den väldigt känslig för virusangrepp. Har någon då manipulerat med det sterila skyddet till instrumentgallren, så kan man inte operera, säger Thorbjörn Wirf som har hand om frågan på sjukhuset.

Vad är man rädd för?

– Man är rädd för att patienten ska få någon smitta.

Han berättar att det var i somras som de först hittade hål på de sterila paketen.

– Det var skuret med skalpell eller rakblad, och alldeles för många snitt för att vara något som händer av sig själv.

Han säger att det är sabotage, för man ser tydligt att hålen går utifrån och in. I september förra året var det som värst, och totalt har 250 saboterade paket polisanmälts. För att bli av med problemet höjde de säkerheten.

Det är övervakningskameror i och runt sterilcentralen där operationsinstrumenten tvättas och förvaras, och den som flyttar instrumenten mellan olika avdelningar måste ha någon med sig.

– Nästa steg blir att plombera paketen så man inte kommer in i dom utifrån, säger Thorbjörn Wirf.

Även Södersjukhuset har haft det här problemet men efter att de höjt säkerheten så är det lugnt just nu.

Men på Danderyds sjukhus är det fortfarande flera fall av sabotage i månaden.

– Det är hemskt. Det var en period när alla misstänkte varandra, säger Mina Yarahmadi som jobbar med att sterilisera operationsinstrument på Danderyds. Hon säger att alla bara vill att det ska ta slut.

– Först och främst handlar det om patienterna som ligger där. Samtidigt tänker man - "jag har jobbat så hårt för att kirurgen ska kunna operera" - och så blir det inget av det. Det är så hemskt.