Hårdare krav på friskolor

1:19 min

Utbildningsminister Jan Björklund, Folkpartiet, skärper tonen mot friskolor. Det finns flera tecken på att vinst går före kvalité, säger nu Björklund. Skolinspektionen ska granska och till och med kunna stänga skolor som inte håller måttet.

Jan Björklund säger till Dagens Industri i dag säger Björklund att det finns luckor i den nuvarande lagstiftningen som gör att friskolor kan strunta i att ha bibliotek, studievägledning och skolsköterskor.

I veckan har MoveIT-gymnasierna i Göteborg fått skarp kritik från Skolinspektionen eftersom eleverna inte fått tillräcklig undervisningstid och att det saknats betygsunderlag.

Jan Björklund vill inte kommentera det enskilda fallet, men säger att Skolinspektionen håller på att byggas ut för att skolorna ska kunna granskas hårdare.

– Generellt vill jag säga att skolor som inte sköter sig eller inte uppfyller kraven ska inte finnas. De ska inte ha tillstånd, säger Jan Björklund.

Hur kan det ha gått så här lång tid utan att någon upptäckt missförhållandena på MoveIT-skolorna? 

– Jag vet inte hur det har gått till i det här fallet. Generellt sett har det varit för slapp tillsyn i svenskt skolväsende överhuvudtaget. Det finns ingen tradition av att staten går in och granskar, säger Jan Björklund.

Han menar att debatten kommit igång på senare år med friskolorna och att  många kommunala skolor har låg kvalitet och ingen någonsin granskat dem.

– Därför har vi inrättat Statens skolinspektion som är en ny myndighet. Den har stora resurser, den är fortfarande under uppbyggnad och den kommer att få ganska starka muskler både att gå in och granska och att stänga igen skolor, säger Jan Bjröklund.