Fem döda efter skottlossning

EU har enats om ett vapenembargo mot Libyen. Under dagen har flera personer dödats under fredagen. Det kommer rapporter om skottlossning och dessutom att fler av Kadaffis närmaste män ska ha hoppat av.

Hela Libyens delegation vid de olika FN-organen i Genève avgick idag.

Delegationen vid Arabförbundet i Kairo förklarade sig idag lojala med dem som protesterar mot Kadaffis regim.

Inför fredagsbönen ska Kadaffi-styrkor ha satt upp avspärrningar kring flera moskéer för att hindra demonstrationer efter fredagsbönen.

Men det finns uppgifter om att tusentals trots det gått ut på gatorna, medan styrkorna försökte skingra dem med skottlossning.

Även om det är svårt att få bekräftat vad som sker i Tripoli, där journalister inte släpps in, så berättar vittnen för flera nyhetsbyråer och tv-kanaler om skottlossning på flera håll i staden.

Enligt Reuters har minst fem personer skjutits av säkerhetsstyrkorna i en stadsdel i västra Tripoli.

BBC har talat med en anonym person i Tripoli som vittnar om skräck:

– Här finns familjer som inte får hämta sina döda om de inte skriver under intyg om att de blev skjutna av regimens motståndare.

– Här är inga begravningar då folk inte får hämta sina döda."

I andra städer i Libyen, som kontrolleras av Kadaffis motståndare, har det hållits möten och demonstrationer till stöd för proteströrelsen i Tripoli.

Reuters uppger att kuststaden Zawiya väster om Tripoli nu kontrolleras av Kadaffis motståndare.

Enligt TV-kanalen Al-arabiya ska Libyens riksåklagare ha gått över till motståndarsidan, liksom Libyens ambassadör i frankrike och en FN-ambassadör.

Idag sa också en av Kadaffis söner, Saif al-islam, till turkiska CNN att hans fars regering inte kommer att förstöra oljekällor, som han enligt vissa uppgifter ska ha hotat med.