Halland

Svårare för tiggare att tigga

1:54 min

Det ska bli svårare att tigga på gator och torg. För att nå detta mål ska polisen i Halmstad utbildas och få bättre kunskaper om vilka regler som gäller för utländska medborgare som tigger på gatorna.

Polisen har sedan länge misstänkt att de som tigger är offer för människohandel.

– Dom tigger för att de inte har några pengar men större delen av pengarna går till organisationer som utnyttjar och fraktar runt dessa människor som förmodligen inte får behålla så mycket av pengarna, Marianne Paulsson är chef för utlänningspolisen i Halland.

EU-medborgare får lov att vistas i Sverige utan att behöva visa upp några papper på att man försörjer sig här. Först efter tre månader kan Polisen avvisa tiggarna tillbaka till deras födelseländer. Marianne Paulsson menar att kunskapen om hur det fungerar inte är speciellt bra.

Nyligen så gjorde polisen en ID-kontroll på en tiggande man i Varberg. Det visade sig att mannen varit i Sverige i minst ett år. Detta innebär att mannen kunde avvisas vilket han inte gjorde.

Marianne Paulsson säger att det inte är lätt att komma åt ligorna som man misstänker övervakar tiggare. Men hon menar att ett sätt är att göra det svårare för tiggarna att tigga.

– Vi gör det inte för att djävlas med dem som tigger, utan för att göra det besvärligt för dem som tjänar pengar på tiggarna.

Det finns tydliga indikationer på att det finns ligor som tar pengar ifrån tiggarna, som samlar upp dem och som övervakar dem.

– Tiggarna vet vad de ska säga, de säger att de kommit till Sverige i förra veckan. Och kan inte vi bevisa annat så blir det omöjligt för oss att komma åt ligorna.