Kadaffi hotar öppna vapenlager

2:31 min

Allt fler städer i Libyen uppges vara under oppositionens kontroll, och ytterligare funktionärer inom den libyska statsapparaten väljer att vända ledaren Muammar Kadaffi ryggen. Även USA har nu beslutat att kapa de diplomatiska banden med Kadaffis regim.

Kadaffi själv höll på fredagskvällen ännu ett tv-sänt tal i huvudstaden Tripolis centrum. Där uppmanade han sina anhängare att fortsätta kampen. 

Överste Muammar Kadaffi sa att han om det behövs ska öppna vapenlagren för att beväpna det libyska folket mot "fienden". 

Hans styrkor ska ha tappat terräng under fredagen. Enligt vittnen så är delar av Tripoli under oppositionens kontroll, tillsammans med flera andra libyska städer. 

Den libyska delegationen till FN:s råd för mänskliga rättigheter gick ut och sa att de inte representerar regimen längre. Samma sak gjorde Libyens allmänne åklagare. 

Här i Sverige tillkännagav på fredagen Libyens chargé d'affaires på ambassaden i Stockholm, Abdelmagid Buzrigh, att han ställer sig på oppositionens sida. 

– Det är det enda rätta, vi representerar folket. Inte någon person eller någon diktator, säger Abdelmagid Buzrigh. 

På ambassaden i Stockholm vajar nu oppositionens flagga i stället för den helgröna som Muammar Kadaffi införde. 

En bit bort, på Sergels torg, samlades några hundra personer för att visa sitt stöd för dem som vill ha bort Kadaffi. Det var flera som ifrågasatte den svenske utrikesministern Carl Bildts ovilja att stödja de som vill få bort den libyske diktatorn. 

– Carl Bildt har inte gett något moraliskt stöd när det gäller vad som händer i Libyen. Alla libyer skulle ha önskat något annat, säger Shaban Elgale. 

Situationen i Libyen var ett ämne på hög nivå på flera håll under fredagskvällen. USA har beslutat att ta hem sina diplomater från Libyen, stänga ambassaden och planerar för sanktioner. 

De amerikanska sanktionerna skulle kunna innebära frysta konton för regimfunktionärer, flygförbud eller vapenembargo. Samma ämne låg på bordet när FN:s säkerhetsråd möttes under kvällen.

Men sanktioner, eller en militär insats utifrån vilket USA har sagt sig ha som alternativ, är något som Libyens regimkritiske charge d'affaires i Stockholm ser som en dålig idé. Det skulle bli folket som till slut lider, inte regimen, anser Abdelmagid Buzrigh.