Södertälje

Ännu ingen gripen för "chipsbränderna"

1:18 min

Idag har det gått två år sedan de så kallade chipsbränderna i Södertälje. Under en och samma natt eldhärjades fyra livsmedelsbutiker, varav två brann ner till grunden. Samtliga bränder startades i chipshyllorna. Än så länge har ingen gripits men Peter Rot, utredningschef vid Länsskriminalen, är försiktigt förhoppningsfull.

– Det ringer fortfarande personer lite nu och då och tycker att någon har betett sig konstigt eller av någon annan anledning har tänkt tanken kring någon person och kopplar ihop det med det här. Alla sådana spår kontrollerar och kollar vi upp och förr eller senare får vi väl någon ingång till något som leder oss rätt, säger Peter Rot, utredningschef vid Länsskriminalen.

Två år har gått sedan södertäljeborna vaknade och chockat insåg att fyra stora livsmedelsaffärer brunnit under natten. Snart kopplades Säpo in och en hög belöning utfästes, men ännu har ingen gripits. Tidigt i utredningen spekulerades det om organiserad brottslighet. Utredningschefen Peter Rot förklarar det som att de har vänt på varje sten:

– Vi har kollat alla möjliga spår. Extremister på alla håll och kanter, men även för oss som inte har någon misstänkt så tittar vi även på något som inte är kopplat alls. En helt ensam person skulle det också kunna vara, säger Peter Rot.

Kommer ni att hitta någon gärningsman?

– Ja, det är jag helt övertygad om, säger Peter Rot.

Hugo Lavett

hugo.lavett@sr.se