Sjömanskyrkan räddas från rivning

1:45 min

Den Norska Sjömanskyrkan på Skånegatan i Göteborg kommer inte att rivas. Byggnaden som varit rivningshotad sedan i höstas räddas nu av engagerade i kyrkan i Göteborg.

Planer är att en organisation i Göteborg ska ta över driften av fastigheten.

– På det viset så skulle kyrkan komma in som hyresgäster i fastigheten och slippa tänka på underhåll och drift. Det har varit det stora önskemålet hos huvudmännen i Bergen, säger Jan Andréasson, ledamot i Sjömanskyrkans kyrkoråd i Göteborg, som ända sedan rivningshotet jobbat för att kyrkan ska få stå kvar.

Huvudkontoret för Sjömanskyrkan i norska Bergen har sedan förra året velat göra sig av med kyrkan i Göteborg, huvudsakligen eftersom man inte vill lägga pengar på att underhålla och driva själva fastigheten. Ett förslag dök då upp om att riva kyrkan och låta Smyrnakyrkan bygga nytt på platsen, för att sedan Sjömanskyrkan skulle kunna hyra in sig i byggnaden.

Men att riva kyrkan väckte stora protester.

– Jag blev bestört och ville göra allt vad jag kunde för att rädda denna oas mitt i Göteborg, säger Jan Andréasson.

Marken där Sjömanskyrkan står ägs av Göteborgs kommun, som arrenderar ut den till Norska Sjömanskyrkan med huvudsäte i Bergen. Ett av kommunens villkor är att det ska bedrivas kyrkoverksamhet på tomten. När det inte längre görs ska Sjömanskyrkan flytta på sig och platsen ska återställas. För att Sjömanskyrkan i Göteborg ska få ta över fastigheten från huvudsätet i Bergen så måste kommunen säga ja till en sådan lösning. I fredags gjorde man det.

Nere på Norska Sjömanskyrkan är man lättad.

– Det känns underbart, det här har vi väntat på. Det har varit ett halvår i mörker och mycket frustration. Men nu får vi äntligen veta att vi får behålla kyrkan, säger Ing-Frid Astor som är här med sina barn minst en gång i veckan.

I dag sitter Ing-Frid Astor tillsammans med en annan mamma och följer en skidtävling på norska NRK. Norska Sjömanskyrkan i Bergen har sagt sig vara positiva till att hyra in sig, men helt klart blir det inte förrän deras styrelse haft möte den 10 mars. Men det mesta tyder nu på att byggnaden får stå kvar.

Ing-Frid Astor förklarar varför den här platsen är så viktig för henne.

– Det är som att komma hem till Norge. Här får jag prata norska, träffa andra norska mammor, mina barn får träffa andra barn som också är norsksvenska. Över huvud taget känns det som att jag får vara mig, säger hon.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se