skid-vm: inför herrarnas dubbeljakt

Mogren: "Richardsson och Hellner är våra hetaste medaljhopp"

1:30 min

Guld i sprinten i torsdags. I dag jagar Marcus Hellner sin andra raka VM-triumf när herrarnas dubbeljakt över 30 kilometer avgörs i skidfebriga Holmenkollen.

Sverige ställer upp med Daniel Richardsson, Anders Södergren, Johan Olsson och den regerande olympiske mästaren Marcus Hellner i herrarnas dubbeljakt äver 2x15 kilometer.

Radiosportens expertkommentator Torgny Mogren tror att två av dessa svenskar kommer vara med och slåss om de ädlaste medaljerna.

– Daniel Richardsson visade ju storform senast i Drammen och Hellner gjorde ett jättelopp på sprinten. Jag tror att de kommer vara med ända där framme och slåss om medaljerna, säger Torgny Mogren.

Den här formen av gemensam start när man byter från klassisk stil till fri stil gör att loppen blir mer intressanta än vanliga masstartslopp, enligt Mogren.

– De som är duktiga på klassisk stil vill åka fort och försöka spräcka fältet så att de som är lite sämre på klassisk stil får svårt att komma ikapp på den fria delen. Det kommer att bli full rulle från start, säger Mogren.

Vilka är de farligaste konkurrenterna till svenskarna?

– Vi får ju inte räkna bort (norrmannen) Petter Northug och (schweizaren) Dario Cologna. Det är framför allt de två som jag tror blir riktigt vassa.

Tror du att det är större chans att det blir medalj för herrarna, än det var inför damernas dubbeljakt?

– Ja, det känns faktiskt så. Våra herrar är lite bättre för tillfället än vad våra damer är. Skiathlon (eller dubbeljakt) tror jag passar både Hellner och Richardsson väldigt bra.

Dag Malmqvist
dag.malmqvist@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se