Kl 00.20 stoppades pressarna

Det var några minuter efter midnatt. Vi satt med en kopp kaffe och lite cognac hemma på Upplandsgatan. Telefonen ringde. En av mina medarbetare på Svenska Dagbladets ledaravdelning ringde och berättade: Olof Palme var död, mördad bara några meter ifrån den restaurang där hon suttit hela kvällen.

Det fanns bilar inne vid taxistolpen nere på Odenplan. Nej, taxichauffören visst inte om att Olof Palme mördats några kvarter bort. Han visst inte att jakten på den som mördat landets statsminister inletts för snart tre kvart sedan.

Tjugo över tolv stoppades pressarna i tryckeriet.

På tidningens första uppslag hade vi just den 1 mars två stora artiklar om Olof Palme. Jag hade lagt ett antal dagar på att gå igenom hela kärnkraftsdebatten, hur Olof Palme hade förvandlat sitt mycket starka och personliga förord för kärnkraft till ett krav på avveckling och hur detta förhöll sig till den skoninsglösa kritik han hade riktat mot Thorbjörn Fälldin. Ansvaret för debattsidan var inte mitt. Men eftersom jag fått hem tidningens förstaupplaga visste jag att SAF:s vd Olof Ljunggren där hade en artikel om Olof Palme. Under mina tre år på Svenska Dagbladet hade vi inte i en och samma tidning låtit Olof Palme dominera opinionsuppslaget så mycket. Båda artiklarna lyftes ut och "pluggades" som det heter på tidningsspråk.

Det var en besynnerlig situation som rådde på redaktionen i Marieberg: Den dominerande reaktionen var chock. Men de flesta kom mer eller mindre direkt från middagsbordet. Och så den eufori som extrema nyhetshändelser alltid framkallar på en redaktion.

Strax efter 01.00 var jag klar med min minnesartikel om Olof Palme. Det var en utmaning av både känsla och förnuft att skriva respektfullt utan att förfalla till hycklande retorik. Jag ägnade särskild tid åt att hitta rätt bild i bildarkivet: en ensam Olof Palme på väg med raska steg någonstans ...

Mats Svegfors, Vd Sveriges Radio