Festen är över

Det är svettigt och varmt, skjortan sitter fastklibbad på ryggen. Dansar under en discoboll inne på Chalmerspuben i Göteborg på ett dansgolv som ser ut som en fejkad cirkusmanege. Dire Straits och Sting äger rummet. Jag är berusad och lycklig, av ett antal stora stark, men framför allt för att jag är omslingad av min första stora kärlek. Livet är denna kväll precis så bra som det bara kan vara. Plötsligt händer något oväntat. Tror först att strömmen har gått men den kulörta discobelysningen fortsätter att svepa över våra kroppar. Nej, det är discjockeyn som stängt av musiken och han lutar sig nu fram mot mikrofonen som han alldeles nyss rytmiskt ropat glada tillrop i och säger:

– Någon har skjutit statsministern. I Stockholm....Olof Palme är mördad!

Först blir det alldeles tyst och stilla i lokalen. Folk verkar inte riktigt veta hur dom ska hantera denna information. Ett växande sorl avbryts av att DJ:n drar igång musiken igen. Någon skriker för full hals:

– Stäng av musiken för FAN! Sluta!

Musiken tystnar igen. Bara en kort stund senare börjar folk röra sig mot garderoben. De flesta av oss inser att festen är över och vi rör oss stilla mot utgången och ut i vinternatten. När jag vaknar på lördagsmorgonen känner jag mig osäker på om det som hänt verkligen har hänt och jag sätter på radion för att få det bekräftat.

Håkan Widman, reporter