Kinesiska protester stoppas av polis

1:55 min

För andra söndagen i rad har kinesiska myndigheter reagerat på uppmaningar till protester i flera större kinesiska städer.

I dag märktes en stor polisnärvaro i centrala Peking.

En söndagspromenad på den kända gågatan Wangfujing i Peking ses inte längre som någon oskyldig aktivitet.

Efter anonyma uppmaningar på internet om att fortsätta förra söndagens manifestation till stöd för den så kallade Jasminrevolutionen i Tunisien har ett flertal kända oppositionella gripits och i ett antal större kinesiska städer genomfördes en massiv insats för att förhindra protester i dag.

Till och med den känsliga frasen "klockan två" tycktes ha blockerats på kinesiska sociala nätverkssidor som till exempel Facebook-kopian Renren.

På gågatan Wangfujing i Peking patrullerade poliser med muskulösa schäferhundar förbi ett hastigt igångsatt "reparationsarbete" som skymde sikten framför den McDonalds-restaurang som utmärkt protestplatsen.

Precis som för en vecka sedan var det mycket svårt att urskilja vilka som sökt sig dit på grund av uppmaningen till protest, och vilka som verkligen bara tog en söndagspromenad.

Utländska medborgare tvingades visa identitetshandlingar och pressfotografer nekades tillträde till platsen. Själv lyckades jag aldrig skaka av mig de ivrigt klapprande stegen av ett par kvinnliga poliser i täckjackor.

Utländska journalister har ringts upp av polisen, som direkt eller indirekt hotat med indragna visum för dem som intervjuar nära protestområdet utan tillstånd.

Premiärminister Wen Jiabao framträdde i en nätintervju i dag där han upprepade löften om att bekämpa korruptionen och kontrollera inflationen, två problem som många kineser klagar över.

Däremot visade regeringen inga tecken på att tolerera ens tysta promenadprotester från oppositionen.

En dryg halvtimme efter den utsatta protesttiden kallades lastbilar med vattentankar och en styrka klädd som gatsopare i orangea overaller in, gatan tömdes på människor under förevändning att den behövde spolas av, medan hårdhänta civilklädda män knuffade iväg dem som inte gav sig av.