Magasinet Iceguys

Möt Anaheims nya stjärnspelare: "Per-Erik Eklund var min idol"

13 min

ICEGUYS del 15 kommer till den sista helgen före transferfönstret stänger - och alla är spända. Vi träffar också Anaheim Ducks spektakuläre lirare Bobby Ryan.

Transfersurret är i full igång. Särskilt i NHL:s västra konferens där så många lag ligger med i slutspelsjakten, även om dom är flera placeringar från.

Ska man satsa på denna säsong eller på nästa? Ska man byta till sig spelare eller köra på det man har?

Scouten för Blackhawks Barry Smith är på plats när Los Angeles Kings möter och besegrar alltmer avhängda Colorado Avalanche. Han ska försöka locka en ung center i Avalanche och en back i Kings till Chicago.

Traden är en av huvudingredienserna i denna veckas Iceguys, den andra är Bobby Ryan. Jag har ju tjatat om denna amerikan såväl i Iceguys som i min USA blogg och nu ska ni få träffa honom. Han spelar oftast ihop med Ryan Getzlaf och Corey Perry, båda canadensare vilket ju efter OS var ganska jobbigt för silvernedaljören Bobby från USA.

Men på den första träningen som jag genomled i en iskall träningshall så smyger Anaheims Pressansvarige fram och hummar och säger.. öh jo den där Bobby Ryan som du skulle träffa... det verkar liksom som han.. typ dragit härifrån..

Oj vad arg jag var. Anaheim har ju hamnat i svårigheter helt plötsligt och oron kring laget är stor eftersom deras stjärnmålvakt Jonas Hiller är yr och illamående och dom tradar spelare hejvilt av och an. Andreas Lilja är en av många nervösa. Men Bobby Ryan borde inte behöva vara nervös ja inte annat än för laget som plötsligt inte ligger på slutspelsplats längre.

– Vi förlorar två matcher och helt plötsligt har man rasat i tabellen, säger han, dagen efter då han skuldmedveten ger mig en LÅNG intervju.

Ryan Getzlaf var skadad ganska länge och då fick fler upp ögonen för att Bobby Ryan är en riktigt bra spelare. Nu spelar han med Getzlaf och Perrey igen och han påstår att dom slutat retas över silvermedaljen.

Man kan dock kolla in en ganska kul reklamfilm om hur Getzlaf ständigt plågar Ryan och  bland annat använder hans silvermedalj som flaskunderlägg. I december var Bobby Ryan inblandad i en lustig episod kring hans hockeyklubba som är speciell och ovanligt lång.

Mikko Koivu i Minnesota som tappat sin klubba snor plötsligt Ryans klubba mitt under pågående spel och Ryan som mäkta förgrymmad åker efter och försöker sno åt sig klubban igen. Till sist ger han upp och åker i stället och plockar upp Koivus klubba som ligger kvar på isen... och gör mål med den!!!

Bobby Ryan spelar med nummer nio efter sin barndoms idol som var Mike Modano eller.. var det verkligen det? Det tog ett tag innan Ryan fick det heliga numret för Paul Kariya hade det numret under sin tid hos Ducks. Men till sist fick han det och grejen är att jag råkar veta att hans första och största idol som liten var en spelare i Philadelphia Flyers med samma nummer... Nämligen.. Pelle Per Erik Eklund!!!

– Pelle Eklund var min första idol men min pappa sa att jag var tvungen att byta till en amerikan och då blev det Modano. Men jag gillade verkligen Eklund mellan jag var 3 och 7 eller så, han var den första spelare som jag följde aktivt. Han var bra, säger Ryan.

Ryan förefaller vara väldigt snabb men menar själv att det är en illusion- han är jättesnabb dom två första skären vilket försätter honom i gynnsamma lägen ofta.

Till sist så blir den ivrigt twittrande Ryan exalterad över möjligheten att få svenskar som följer honom på twitter. Han gillar Andreas Lilja som ger honom HerbaMare direkt från Sverige, men han tycker Lilja snackar hela tiden och alldeles för mycket.

En spelare som är bekymrad i Anaheim är målvakten Jonas Hiller från Schweiz. Efter All Star Matchen har han drabbats av yrsel och illamående- han vet inte riktigt vad han drabbats av och laget har rasat ihop i hans frånvaro.

Anaheim har efter förlusten mot Kings i veckan bytt till sig en ny målvakt från Atlanta.... den senaste i en rad så kallade trades. Lagets coach... är förstås bekymrad och har aldrig upplevt en så jämn serie som Western Conference just nu:

Anaheim Ducks och Los Angeles Kings har just nu gått i två helt skiljda riktningar och en stor skillnad lagen emellan  är att Kings inte byter ut folk hela tiden, och att dom vinner..

Iceguys träffar till också stackars Colorado Avalanche  efter lördagens förlust dom  rasat ihop totalt, optimismen och glädjen kring laget när  Foppa kom dit och turerna kring hans comeback är nu långt borta- deras slutspelshopp är det i stort sett också och Matt Duchene som ni kanske minns var så glad över att få spela med sin barndomsidol har precis kommit tillbaka efter en handskada och deppar över läget... Och påpekar med emfas att det började före Peters comeback:

Duchene är påverkad av alla rykten om trades- och det är KINGS också. Jag träffar Anze Kopitar efter ytterligare en seger – dom har bara förlorat en av sina senaste 12 matcher men precis förematchen fick man veta att Marco Sturm som satts upp på Waivers hamnat i Nashville

Jag pratar med Matt Greene också- kan han var den back Blackhawks vill byta till sig? Han orkar inte tänka på det han har tradats förr och vet hur det känns. Det är jobbigt säger han men man får försöka se positivt på sånt också- att någon vill ha en.

Iceguys är tillbaka nästa vecka med MASSOR av svenskar, såväl Detroit som Vancouver kommer hit och då förstår ni själva hur många röster ni kommer kunna få höra.

Transferfönstret kommer ha stängt då också och spelare kan andas ut. Så även om det blev FÅ svenskar nu så hoppas jag det var lite kul att få träffa en ny spännande spelare som Bobby Ryan verkligen är..

Kolla in klippen med  målet med Mikka Kuivos klubba, reklamfilmerna med Getzlaf om OS-medaljerna och nu när Kings och Ducks ska spela massor med hemmamatcher i följd kommer Detroit, Vancouver, Dallas, Rangers med flera hit. Vi hörs nästa vecka...