Frankrike

Frankrikes utrikesminister tvingas avgå

1:47 min

Frankrikes utrikesminister Michèle Alliot Marie har nu avgått efter mycket hård kritik för sina nära kontakter med den störtade regimen Ben Ali i Tunisien. I flera veckor har hon stått emot stormen med ett leende och även nu hävdar hon att hon inte har begått några fel.

Den erfarna Michèle Alliot Marie, 64 år, hade fram till revolten i Tunisien en framgångsrik bana bakom sig som högerpolitiker, men sedan dess har hon varit en stor belastning för president Nicolas Sarkozy.

Vägen utför började när hon erbjöd Tunisiens president Ben Ali fransk polishjälp för att få stopp på det tunisiska folkets protester.

Därefter kom det fram att Michèle Alliot Marie hade varit på semester i Tunisien kring nyår, medan tunisierna försökte befria sig. Hon reste i ett privatplan, som tillhörde en affärsman i president Ben Alis innersta krets.

Det visade sig också, i motsats till hennes egna uppgifter, att hon flugit med planet flera gånger och att hennes livskamrat och föräldrar varit med. Dessutom hade de varit där för att göra en privat investering. 

Michèle Alliot Maries nära kontakter med den mycket hårdföra och korrupta regimen Ben Ali har fått den franska oppositionen och många andra i Frankrike att ifrågasätta den franska utrikesministerns omdöme.

MAM, som hon kallas, har tidigare varit både försvars-, inrikes- och justitieminister, men chefskapet över fransk utrikespolitik blev bara tre månader långt.

President Sarkozy vill bli omvald nästa vår, men han har låga opinionssiffror. I somras och i höstas behöll han och försvarade länge sin då mycket omtvistade arbetsmarknadsminister, vilket kanske var ett misstag. Nu valde han i alla fall att agera betydligt snabbare.

Fler byten väntas i regeringen och den nye utrikesministern heter enligt franska medier Alain Juppé, tidigare fransk premiärminister.